Köşe Yazısı

STK’ların ‘Dijital Ortamlarda’ varlığı önemli hale geliyor

Sivil toplum kuruluşları, özellikle değişim süreçlerinde ekonomik, kültürel, siyasi olmak üzere birçok alanda etkin rol oynuyor. Katılımcılarına doğrudan ulaşma imkanı sunan dijital platformlar sayesinde sivil toplum kuruluşları seslerini daha hızlı..

STK’ların ‘Dijital Ortamlarda’ varlığı önemli hale geliyor

Sivil toplum kuruluşları, özellikle değişim süreçlerinde ekonomik, kültürel, siyasi olmak üzere birçok alanda etkin rol oynuyor. Katılımcılarına doğrudan ulaşma imkanı sunan dijital platformlar sayesinde sivil toplum kuruluşları seslerini daha hızlı duyurabiliyor. Dijital platformların yaygın kullanımı ile katılımcılar organize ediliyor ve harekete geçiriliyor.
Türkiye’de sivil toplum kuruluşları, çok farklı alanlarda ve düzeylerde örgütlenmiştir. Aile planlamasından çevreye, bilişimden ekolojiye, havacılıktan güzel sanatlara, insan haklarından edebiyata kadar birçok alanda örgütlenmiş sivil toplum kuruluşlarının sayısının yüz binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle toplumsal değişim sürecinde sivil toplum kuruluşları ve kullandıkları medya araçları önem taşıyor.
Medya araçlarında STK’lar ilgili haberler olmadıkça, STK’ların faaliyetlerini duyurmalarının son derece kısıtlı hale geliyor. Ayrıca dijital ortamları (instagram, facebook, twitter vb.) daha aktif kullanan STK’lar, ilgili duyuruları ve bilgileri yayma, katılımcılarını bir araya getirme konusunda kendilerini daha görünür kılıyor. Bu durumun en belirgin örneğini 2016 yılında Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformunun Twitter üzerinden gerçekleştirdiği oluşumu verebiliriz.
“Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) eklenen geçici maddeye göre, 16 Kasım 2016’dan önce ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın’ işlenen cinsel istismar suçlarında mağdurla evlenen mahkûm ve sanıkların cezaları CMK’nın 231. maddesindeki koşullara bakılmaksızın ertelenecek. Hükümlülerin ise cezaları infaz edilmeyecek” şeklindeki ifadelerin yer aldığı önergeye karşı platform Twitter üzerinden kamuoyu oluşturdu.
Önerinin gerçekleşeceği gün meclis önünde miting düzenleyen platform, toplum tarafından dikkat çekmiş ve süreçte etkili olmuştur. Platform tarafından oluşturulan etkinlikler ve kamuoyunun göstermiş olduğu tepkiler sonucunda önerge mecliste geri çekilmiştir. Sürecin Twitter üzerinden planlandığı ve organize edildiği görülüyor.
STK’lar dijital ortamları stratejik kullanırsa hedeflerini başarıya ve sonuca ulaşabilir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL