Köşe Yazısı

FİBER GENÇLİK

68 ve 78 kuşağını ezen darbelerden sonra, özellikle 80 ve 90’lı yıllarda doğanlar, memleketin sorunlarından o kadar uzak büyüdüler ki, adeta “bana ne” diye diye olgunlaştılar gibi geliyor bana. Bunda insanları baskılayan darbe yıllarının etkisi elbette çok büyük oldu, diye düşünüyorum.

FİBER GENÇLİK

Ancak 90’lı yılların ortalarına gelindiğinde, tüm dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler, bu tarihten sonra doğanları oldukça etkiledi. Bunu toplumsal duyarlılık anlamında yeterli olmasa da olumlu gördüğüm için söylüyorum. Bence Z kuşağı derinden ama sessiz sessiz geliyor. Tıpkı fiber internet gibiler…

Z kuşağı ile bizim kuşağın gençleri arasında çok önemli bir fark var; 68 ve 78 kuşağı ülke sorunlarını çok radikal yöntemlerle çözmeyi düşünmüşken Z kuşağını oluşturan gençler çok daha yumuşak demokratik yöntemler üretiyorlar.

Yani bu gençler, ülke adına sorun olarak gördükleri her şeyi çözmenin yöntemini, konuşup medenice tartışmada, ortak akılda ve demokraside görüyorlar. Yani ellerinde silah değil, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonları var. Dünyanın öteki ucunda olup biten her şeyden anında haberdar oluyor, dünyaya karşı da kendilerini sorumlu görüyorlar. Sosyal medyayı en büyük örgütlü güç olarak kullanıyorlar. Gelişmiş ülkelerdeki akranlarının sahip olduklarına onlar da sahip olmak istiyorlar. Üniversiteyi bitirdikten sonra anne babalarının eline bakmak istemiyorlar. Paramızın değerini yitirmesinden, her saat başı marketlerdeki etiketlerin yukarı doğru değişmesini hazmedemiyorlar. Halkını açlığa ve yoksulluğa götüren politikalara karşı neler yapılması gerektiğiyle ilgili zihinlerini yoruyorlar, çözüm önerileri getiriyorlar. Ne kadar susturulmaya çalışılsalar da fikirlerini duyurmak için yakaladıkları her türlü fırsatı değerlendiriyor, zekice cinliklerini yapıyorlar. Bunu bazen bir konferansta, bazen bir mezuniyet töreninde, yani seslerini duyuracaklarını hissettikleri her platformda gösteriyorlar. Şunu unutmayalım ki bu kuşağın gençleri 68’lilerin torunlarıyken 78’lilerin de çocukları gibiler.

Bizim kuşağı kavga ettiren emperyalist güçler, Z kuşağı gençleri aynı tuzaklarına düşüremediler. Bu saatten sonra da düşüremezler. Bizler bunun bedelini öderken çok acılar çektik. Edindiğimiz bu acı tecrübelerden yararlanarak Z kuşağının da aynı bedelleri ödemesine asla izin vermeyiz. Zaman 60’lar, 70’ler değil artık.

Unutmayalım ki daha yaşanabilir bir ülke için umudumuz onların sayesinde hep yeşil kalacak…

YORUMLAR (1)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL