“Ahşap sektörü; tüm dünyada gelişiyor, ilerliyor, bu ilerlemeyi yeni iş olanakları yaratarak yerele aktarmanın zamanı gelmedi mi?’’ yazmıştım geçen hafta şimdi önerilerimi biraz detaylandırmak isterim. Giresun Üniversitesi’ni, Giresun Belediyesi’ni, İl..
“Ahşap sektörü; tüm dünyada gelişiyor, ilerliyor, bu ilerlemeyi yeni iş olanakları yaratarak yerele aktarmanın zamanı gelmedi mi?’’ yazmıştım geçen hafta şimdi önerilerimi biraz detaylandırmak isterim.
Giresun Üniversitesi’ni, Giresun Belediyesi’ni, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü birlikte çalışma-ya, ahşaba yerel mimaride yer vermeye çağırıyorum.
Belki önerilerimi daha detaylı anlatırsam yerel yöneticilerin ve işin olası paydaşlarının dikkatini çekebilirim.
Doğu Karadeniz’de yaşayan gençlere yeni iş olanakları yaratabilmek tüm dünyanın sorunu iken geleneksel mimari ve ustalıkları yeniden gündeme getirmek çok değerli bir girişimdir. Doğal olanı seçmekteki ısrarımızı, doğal olan malzemeleri seçmekte de sürdürmeliyiz. Olanaklarımız var ise; ahşap yapılar inşa etmeye artık başlamalıyız.
Ahşabın yerel mimarinin içine yeniden var olmasını sağlamak için; belirli bir metrekareye ulaşan kırsal alanlarda inşa edilecek yapılarda; yapının belirli bir yüzdesini yerel malzeme ile inşa etme koşulu getirilebilir. Eğer bu koşul sağlanırsa yerel yönetimler inşaat sahibine malzeme ve kullanılabilirliği için teknik destek verebilir. Yerel malzemeyi işleyen ustaların da önemi anlaşılır, ihtiyaç duyulan; elbette değerli olur. Böylece hem geleneksel yapım teknikleri, yerel malzemeler ve bilgiler dünden, bugüne ve yarına taşınmış olur.
Aslında dikkat edilmesi gereken ‘’mış gibi’’ işler yapmak değil, ustalıkları, yapım tekniklerini anlamaktır. Sayıca az olan örneklerin belgelenmesi, detayların fotoğraflanması, birer kopyalarının yapılıp bir yere konması, mimarlık öğrencilerinin bu alanlarda dersler yapması, ilköğretim çağındaki çocukların alan gezileri ile algılarının özgün olanı anlamak üzerine yoğunlaşmasını sağlamak çok önemli, sadece gençleri değil, yörenin insanlarını da sahip oldukları mimari değerler konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek gerekli ki onlar da misafirlerine, turistlere anlatsınlar daha çok ziyaret, daha çok ticaret olsun..
Karadeniz’in güzel doğasında, yerel malzemelerle çok sayıda yapı inşa edilebilir. Yapı malzemesi üretenler, ahşabı işleyenler, tasarlayanlar, inşa edenlerden oluşan büyük bir kitle yeni iş olanaklarına sahip olabilir.
Yapılacak çok iş, paylaşılacak çok deneyim var… Ama artık haftaya biraz daha farklı içeriklerle sizlere beraber olacağım… Biraz da iklim krizinden, küresel ısınmadan, yaşanabilir kentler için basit çözümlerden konuşalım.
Saygılarımla
Demet Sürücü, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)