Köşe Yazısı

YAZIKTIR BU ÜRETİCİNİN EMEĞİNE.!

İYİ Haftalar… Dört gözle beklediğimiz fındık fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 54 TL olarak açıklandı. Peki açıklanan 54 liralık fiyatın içinde neler var? Alan bazlı ödeme, mazot ve gübre desteği var…

YAZIKTIR BU ÜRETİCİNİN EMEĞİNE.!

İYİ Haftalar…

Dört gözle beklediğimiz fındık fiyatı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 54 TL olarak açıklandı. Peki açıklanan 54 liralık fiyatın içinde neler var? Alan bazlı ödeme, mazot ve gübre desteği var. Fındıkta 2021 yılı desteklerine bakıldığında gübre desteği dekar başına 4 lira. Mazot desteği dekar başına 18 lira. Alan bazlı ödeme ise dekara 170 lira. Bunların hepsi çiftçiye ayrı ayrı ödenirken ilk kez bu yıl fiyatın içerisine konuluyor. Fındık fiyatı 100 lira olmalı diyen de çıktı en az 4 dolar diyen de. Üreticinin beklentisi ise 60 -70 lira arasındaydı. Destekler hariç 60 lira olsa çiftçi istediğini almış olacaktı. Artan gübre, işçilik ve diğer maliyetler dikkate alındığında bu seviyedeki fiyat daha doğru olurdu. Türkiye, dünyanın en çok fındık üreten ve ihraç eden ülkesi. Ama fındığı yönetemiyor. 1000 liradan bahçe temizleten 300 liradan fındık toplatan üreticinin bu fiyatlardan memnun ve mutlu olduğunu düşünmek tam bir vurdumduymazlıktır. 54 TL kulağa iyi olarak geliyor ancak bu geçen yılın para değerine göre iyi. Gerçek enflasyonun yüzde yüzün üzerinde olduğu ve enflasyonun devam edeceği gerçeğini bilerek baktığımızda 54 TL’nin hiçbir değeri yok. Geçen yıl 1 kg fındık, 12 kilo 400 gram azotlu gübre alıyordu. Şimdiki fiyatla 54 TL ile 8 kilo 300 gram gübre alınıyor. Üreticiler yine mağdur edildi. Her şeyin fiyatının beş/on kat arttığı günümüzde fındıkta fiyat geçen yılın gerisine düşmüştür. Fındık üreticisinin alım gücü oldukça azalmıştır.

Covid-19’da son bir haftada vaka sayıları 300 bin civarında seyretti. Burun akması, öksürük, boğaz ağrısı, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, yorgunluk, daha az oranda tat ve koku alma duyusunda azalma, bazen de karın ağrısı, ishal şeklinde kendini gösteren virüs, önceye göre daha bulaşıcı. Lütfen özellikle de kalabalık ortamlarda maskemizi takalım ve mesafemizi koruyalım. Hatırlatma dozlarımızı ihmal etmeyelim.

Giresunspor, yeni sezon hazırlıklarını sürdürürken bir yandan da transfer çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yeni sezon da güçlü bir kadro kurmak ve ligde başarı elde etmek için yönetim çalışmalarını sürdürüyor. Bulancakspor’umuz yeni sezonda Bölgesel Amatör Lig’de mücadele edecek lakin bir yönetim olmadığı için geleceği bir muamma. Bulancak’ın futbolda ki markası Bulancakspor sahipsiz görünüyor. Bir an önce bu belirsizliğe bir çare bulunması gerekiyor.

Giresunspor’umuza ve Bulancakspor’umuza Başarılar Dilerim.

 

SAYGILARIMLA

Hepinize SAĞLIKLI Okumalar Dilerim.

Savaş’ımın Yokluğunun 4129’uncu Günü…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL