Köşe Yazısı

Yağmur Ormanlarının Korunması; Son Haberler..

Güne başlarken o günün sadece kendiniz, aileniz, sevdikleriniz için iyi geçmesini dilemekten öte çabalarımız da olmalı, ortak geleceğimiz için yapmamız gerekenler… öncelikle de farkına varmamız gereken güzellikler.. işte onlardan biri..

Yağmur Ormanlarının Korunması; Son Haberler..

Güne başlarken o günün sadece kendiniz, aileniz, sevdikleriniz için iyi geçmesini dilemekten öte çabalarımız da olmalı, ortak geleceğimiz için yapmamız gerekenler… öncelikle de farkına varmamız gereken güzellikler.. işte onlardan biri “yağmur ormanları”…. Yeşil Çerçeve’de; dünya yağmur ormanlarını gündeme getirme zamanı.. çünkü 14 Ekim Dünya Yağmur Ormanları Günü olarak kutlanıyor… kutlandı..
Yağmur ormanı nedir? Antartika kıtası hariç her kıtada bulunan, yıllık en az 1750–2000 mm yağışa dayalı, yüksek yağış miktarı ile bütünleşik ormanlardır. Bazılarının isimlerini paylaşayım; belki daha çok araştırmak istersiniz; Kongo Havzası Güney Amerika, Deep Glen Bay Avustralya, Valdivian Yağmur Ormanları Şili, Sumatra Yağmur Ormanları Endonezya, Kolombiya Yağmur Ormanları, Madagaskar Yağmur Ormanları, Dominica Karayipler, Manu Wilderness Peru.
Yağmur ormanlarının en büyüğü ise Güney Amerika’daki Amazon Yağmur Ormanları’dır. Yağmur ormanları biyoloyik çeşitliliğin en üst noktaya ulaştığı ormanlardır. Küresel ısınma hızını yavaşlatan; karbon depoları. Bildiğiniz gibi ağaçlar yaşamsal bir kimyasal reaksyionu fotosentezi gerçekleştiriler. Kendi çaplarını büyütürken, boy ve çap artımı yaparken bizlere de yaşamımızı sürdürmemiz için oksijen sunarlar.. son 30 yılda dünyada ormansızlaşan alanların büyüklüğü 420 milyon hektar, daha iyi anlamamız için rakamı şöyle özetleyeyim Türkiye’nin beş katı büyüklüğünde ormansızlaşan alan; bu alanlar peki nasıl ormansızlaştılıyor? Daha fazla tarım arazisi oluşturmak, yangınlar, tropik ormanlardaki odunu çok değerli ağaçların kesilmesi… ormansızlaşan alan miktarını gün ve gün arttırıyor… yani oksijen miktarımız giderek azalıyor.. denklem aslında çok basit.. ilkokul sıralarında öğrendiğimiz fotosentez..
Her birimiz artık; orman ekosisteminin ağaçları, toprak üstü örtüsü, canlıları yani bütünleşik muhteşem bir sistem olarak insanoğluna hizmet verdiğini görüyoruz. İklim değişikliği ile mücadelede inanılmaz bir muhteşemlikle karbon yutakları oluşturyorlar. Biz ne yapıyoruz?
Küresel ölçekte orman yönetimi artık her zamankinden daha önemli; benim ormanım değil hepimizin ormanı korunmalı, iyi yönetilmeli.. 2002 yılında Endoznezya’ya bir uluslararası sempozyum için gittiğimde en büyük sorunun ormanlarındaki kaçak kesimler olduğunu öğrenmiştim.. dün ise başka bir haber geldi.. Norveç ve Endonezya arasında 2010 yılından beri yürütülen çalışmalar yeni bir boyut kazanmış ve Norveç Hükümeti dünyanın en büyük üçüncü yağmur ormanlarını korumak için 56 milyon Dolar’lık maddi destek içeren bir anlaşma yaptı..
Küresel mirasımız ormanların korunması için; yaşamsal devamlılığı tüm canlılar için tüm dünyada sağladığımızda başarılı olacağız…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL