Köşe Yazısı

Uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe artıyor

Ülkemizde uyuşturucu kullanımına ilişkin “2022 yılı Narkolog Raporu” yayınlandı. Rapor 2021 yılında 27 bin 779 “bağımlı”, “kullanıcı” ve “gözaltına alınan şüpheli” analizleri yer alıyor. Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 95,1, kadınların..

Uyuşturucu kullanımı gün geçtikçe artıyor

Ülkemizde uyuşturucu kullanımına ilişkin “2022 yılı Narkolog Raporu” yayınlandı. Rapor 2021 yılında 27 bin 779 “bağımlı”, “kullanıcı” ve “gözaltına alınan şüpheli” analizleri yer alıyor. Araştırmaya göre erkeklerin yüzde 95,1, kadınların ise yüzde 4,9 hayatında en az bir kere uyuşturucu kullandı.
Eğitim seviyelerine göre de uyuşturucu kullanım oranları değişiyor. Uyuşturucu kullanımının lise altı öğrenim düzeyinin yüzde 73,4’e, lise ve üzeri öğrenim düzeyinin yüzde 26,6’ya yükseldiği sonucuna ulaşılıyor. Araştırmada ilk defa uyuşturucu kullanacak kişilerin madde temini için başvurdukları ilk adresin arkadaş ortamı olduğu dikkat çekiyor. Uyuşturucu madde kullanmaya başlama yaşı bakımından 15-24 yaş döneminin en riskli grup olduğu belirtiliyor.
Günümüzde sosyal ortamdan dışlanma, aile, arkadaş ve iş hayatında problemler yaşanmasına neden olan uyuşturucu kullanımı gençler arasında daha yaygın hale geliyor. Bunun için alınan önlemler ve gerçekleştirilen mücadeleler yeterli mi?
Türkiye Uyuşturucu Raporu 2021 verilerine göre, 2020 yılı sonu itibariyle 133 uyuşturucu madde bağımlılığı tedavi merkezi bulunuyor. 55 merkezde hem ayaktan hem yatarak, 78 merkezde ise sadece ayaktan tedavi hizmeti veriliyor. 2020 yılı sonu itibariyle tedavi merkezlerinin toplam yatak kapasitesi 1.279’a yükseltildi. 81 ilimizin 78’inde ise 16 en az bir bağımlılık tedavi merkezi bulunuyor. Bunlar dışında uyuşturucuya karşı önlemler içerisinde öğrenci-öğretmen eğitimi, aile hekimleri eğitimi, cezai müeyyidelerin arttırılması, sınır güvenliğinin arttırılması gibi başlıklara da yer veriliyor.
Kamu spotlarının bile yetersiz kaldığı bu süreçte önem ve mücadeleler ne yazık ki uyuşturucu kullanım oranını düşüremiyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL