Köşe Yazısı

TÜRK TURİZMİNİN 2022 KARNESİ

Türkiye’ye gelen turist sayılarında geçen yıla kıyas-la artış görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı Kasım ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %44,64..

TÜRK TURİZMİNİN 2022 KARNESİ

Türkiye’ye gelen turist sayılarında geçen yıla kıyas-la artış görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı Kasım ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %44,64 artış görüldü.

Açıklanan veriler kapsamında 2022 yılı içerisinde toplam 11 ayda yaklaşık 42 milyon turistin ülkemizi ziyaret ettiği görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kasım ayı verilerine göre en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sırasıyla Rusya, Bulgaristan, Almanya, İran ve Gürcistan. Ocak – Kasım döneminde ise Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke sıralamasında Almanya yüzde 13 ile birinci, Rusya yüzde 11,73 ile ikinci, İngiltere yüzde 7,83 ile üçüncü sırada yer alıyor. İngiltere’yi Bulgaristan ve İran izledi. Bu dönem içerisinde ziyaretçi sayılarının sadece %2,16’sı günü birlikçilerden oluşuyor. Ocak-Kasım döneminde en çok Temmuz ve Ağustos aylarında turist geldiği görülüyor. Turistlerin Türkiye’yi ziyaret etme nedenlerini ise TUİK, 3’üncü çeyrek (Temmuz-Eylül) raporunda açıkladı. Bu çeyrekte ziyaretçiler ülkemizi %75,1 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti. İkinci sırada %17,8 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise ile %2,6 ile “alışveriş” yer aldı. Sağlık ve tıbbı nedenler ise %1,3 oranında kaldı. Yine TUİK verilerine göre Ocak ayında bir ziyaretçi yaklaşık bin dolar harcama yaparken Eylül aynında bu oranın yaklaşık 800 dolara düştüğü görülüyor. Ocak ayından Eylül ayına kadar kişi başı ortalama harcamanın her ay düzenli olarak azaldığı gözlemleniyor.

Ülkemizin turizm hedefi 50 milyon yabancı turist olsa da bu hedefe yaklaştığını ancak ulaşabileceği noktasında soru işaretleri devam ediyor. Ancak bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmediğine ilişkin bilgiye Aralık ayı yani son çeyrek raporlarının açıklanmasıyla ulaşılabilir. Son raporları bekliyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL