Köşe Yazısı

İSRAF

“İsraf”ın Türk Dil Kurumu sözlüğündeki karşılığı: Gereksiz yere para, zaman, emek harcamak ve savurganlık olarak açıklanmıştır. Bizim toplumsal yaşamımız ve inancımızda bundan daha derin anlamlar ifade eden bu sözcüğü, ilk..

İSRAF

“İsraf”ın Türk Dil Kurumu sözlüğündeki karşılığı: Gereksiz yere para, zaman, emek harcamak ve savurganlık olarak açıklanmıştır. Bizim toplumsal yaşamımız ve inancımızda bundan daha derin anlamlar ifade eden bu sözcüğü, ilk olarak evlerimizde, sofralarımızdaki ekmek kırıntılarını ziyan etmemek için anne babalarımızdan duyduk biz. Yiyeceklerimizin atık gibi gördüğümüz kırıntılarını ya tavuklarımız ya da ahırdaki ineklerimizle paylaştık hep. Böyle büyüdük biz. Yenilebilecek hiçbir şeyi israf etmemek gerektiği her defasında tekrarlanarak beynimize kazındı, adeta benliğimize elbise niyetine giydirildi bizim. Bunun gizemi, Anadolu insanının yıllarca çektiği yoksulluklarda ve dini inançlarında saklıydı. Ne diyordu atalarımız? İsraf haramdır. Son yıllarda ülkemizde, hem de kamu eliyle o denli israflar yapılıyor ki inanın insanın vicdanı sızlıyor. Bunun son değilse bile en acı örneğini Ankara’da görüyoruz. Hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini görmezden gelerek. Yılda 10 milyon turist gelecek diye yapılan bir proje “ikitelli çöplüğüne” dönmüş durumda.
Melih Gökçek’in Guinness Rekorlar Kitabına girecek, dediği 810 milyon dolarlık proje, batık bir proje olarak kitaplardaki yerini çoktan aldı! Bu ülkenin fabrikaya, okula ihtiyacı olduğu bir dönemde çöpe giden milyon dolarlar… Bunun hesabını kim verecek şimdi? Bunun adı kamuyu zarara uğratmak değil de nedir? Kimsenin kamu kaynaklarını öyle hoyratça kullanmaya, israf etmeye hakkı yok. Gazi’nin ülke tarımının geliştirilmesi için devletine bağışladığı araziyi dinozor çöplüğüne döndürdüler. Atatürk Orman Çiftliği’nin adından rahatsız olanlar, araziyi parçalayarak ortadan kaldırmaya ve adını da unutturmaya çalışıyorlar ama nafile. Bu toplum ne Ata’sını ne de onun mirasını unutmaz, hem de size rağmen.
Ülkenin önemli projelerinden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün 125 milyon dolara mal olduğunu düşündüğünüzde Ankapark’taki israfın ülkeye neler kaybettirdiğini düşünebiliyor musunuz? Burada israf olan milyon dolarlar, bu ülkenin, yani bizim paralarımız.
Ülkenin kaynakları, israf edilmeden kalkınmaya yönelik projelerde kullanılmalı. İşçinin, memurun vergileri birileri zengin olsun diye hayali projelere harcanmamalı. Kısacası projeler, kişileri değil toplumu kalkındırmalı.
2019 yılında yaklaşık 5 milyon turistin geldiği Ankara’ya 10 milyon turist çekecek diye düşünülen proje, bu işin başındakilerin ne denli öngörüsüz iş yaptıklarının kanıtı gibidir. Öngörüsüzlüğün asıl nedeni ise liyakatsızlıktır.
8 ayda işlevsiz hale gelen Ankapark’ın akıbeti konusundaki kararı, yine Ankaralılar vermelidir. Ancak şunu unutmayalım ki, Atatürk Orman Çiftliği, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak kullanılmalıdır. Atamızın vasiyetine değer vermez ve onu yok sayarsanız bir gün sizler de aynı akıbeti yaşayacağınızı unutmayın…

YORUMLAR (3)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL