Köşe Yazısı

İnternette, Sosyal Medyada Yayınlanan Her Haber Gerçek mi?

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri de internet ve sosyal medya ortamlarında yayınlanan haberlerin gerçekliği veya doğruluğu… Günümüzde insanlar sosyal medyada yayınlanan haberlere geleneksel medya ortamlarında karşılaştığı haberlere oranla..

İnternette, Sosyal Medyada Yayınlanan Her Haber Gerçek mi?

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan biri de internet ve sosyal medya ortamlarında yayınlanan haberlerin gerçekliği veya doğruluğu…

Günümüzde insanlar sosyal medyada yayınlanan haberlere geleneksel medya ortamlarında karşılaştığı haberlere oranla daha fazla inanıyor. Gün içerisinde en çok zaman geçirilen sosyal medya ortamları, bilgiye, habere daha hızlı erişme imkanı sağlıyor. Fakat bu durum bilgilerin doğruluğunun sorgulandığı bir sorunu da beraberinde getiriyor. Böylece insanlar söz konusu araçlar üzerinden yapılacak manipülasyona da açık hala geliyor. Peki bu ortamlarda yayınlanan her bilgi veya haber gerçeği yansıtıyor mu? Ya da doğruluk taşıyor mu? Bu duruma ilişkin en belirgin örnek Barış Pınarı Harekatı süresince yabancı basın tarafından servis edilen fotoğraflardır. New York Times (NYT) gazetesi yazarı (Kurt Eichenwald),Twitter hesabı üzerinden Erzurum depremi (1983) sırasında hayatını kaybeden çocuklarının başında acı içindeki bir annenin fotoğrafını Harekatta çekilmiş gibi paylaştı. Yine Twitter üzerinden bazı hesaplar Ha-rekatı manipüle edebilmek için o dönem Suriye’ deki çatışmalardan kaçan sivillerin fotoğraflarını paylaştı. Aslında olaylar gerçeklere dayansa da insanlara yansıtılış biçimi olarak doğruluğu ve gerçekliği etkileyebilmektedir. Bu durum insanları konuya veya olaya ilişkin manipülasyona açık hale getiriyor.

Sosyal medyada yayınlanan haberlerin doğruluğunun tespiti amacıyla 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı “Doğru Mu” adlı bir platform hazırladığını duyurdu. Uygulamaya ilişkin ayrıntılı bilgiye ulaşılamamakla birlikte henüz uygulama hayata geçmedi. Bu platform hayata geçtiğinde ise tartışılacak konuların güvenirlilik ve bağımsızlık üzerine olacağı düşüncesindeyim.

Sosyal medyada paylaşılan haberlerde olayların gerçekliği söz konusu olsa bile doğruluğu değiştirilmiş veya çarpıtılmış olabilir. Bu noktada yapılması gereken sosyal medya ortamlarında görülen, okunan haberlere doğrudan inanılmaması hatta araştırma yapılması ve teyit edilmesi gerekliliğidir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL