Köşe Yazısı

Hayvan hakları sorunu çözülemiyor

Sokak hayvanlarına yönelik hem şiddet hem de duyarlılık kayda değer bir şekilde arttı. Vatandaşlar sokak hayvanlarına yönelik uygulamaların ve alınan önlemlerin yetersizliğinden şikayetçi durumda. Son zamanlarda  Ankara Mamak Belediyesi ve..

Hayvan hakları sorunu çözülemiyor

Sokak hayvanlarına yönelik hem şiddet hem de duyarlılık kayda değer bir şekilde arttı. Vatandaşlar sokak hayvanlarına yönelik uygulamaların ve alınan önlemlerin yetersizliğinden şikayetçi durumda. Son zamanlarda  Ankara Mamak Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınaklarında çalışanların hayvanlara uyguladıkları kötü muameleye ait görüntüler sosyal medya gündeminde yer aldı.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınması gerekliliği ve yine söz konusu kanunun 6’ıncı maddesi uyarınca sahipsiz ya da güçten düşmüş hayvanların, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı Zabıtası Kanununda öngörülen durumlar dışında öldürülmelerinin yasak olduğu ifade edilmiştir. Uzmanlara göre sokak hayvanları ve insanların uyumlu bir şekilde yaşayabilmesinin yolu sokaklardaki hayvanları “barınaklara” göndermekten değil, etkili bir kısırlaştırma politikasından geçiyor.

Ankara ve Konya şehirlerinde hayvanlara yönelik şiddet görüntülerinin ardından hayvan severler söz konusu barınaklardaki hayvanları sahiplenme ve sahiplendirme yoluna başvurarak hayvanları şiddetten kurtarmayı amaçladı. Hatta bu haberler ülke gündemi üzerinde etkisini arttırdı ve başta hayvan severler olmak üzere birçok vatandaş hayvan haklarına yönelik Yenikapı’da miting düzenledi. Sokak hayvanlarına yönelik gerçekleştirilen düzenlemeler, hayvan severler ve bu konuda duyarlı insanlar tarafından yeterli görülmüyor. Hayvanlara karşı işlenen suçlarda cezaların caydırıcı olmaması da tartışılan diğer bir konu.

 

 

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL