Köşe Yazısı

Giresun’un Kültür Varlıklarını Koruyalım…

Giresun’un kültür varlıklarının envanterinde; çeşmeler, geleneksel ahşap ve kargir yapılar, camiler, köprüler, çeşmeler gibi korumak, onarmak ve restorasyonunu yapmamız gereken bir çok yapı var. Doğu Karadeniz Kültür Envanteri’nin içerisinde Giresun’nun..

Giresun’un Kültür Varlıklarını Koruyalım…

Giresun’un kültür varlıklarının envanterinde; çeşmeler, geleneksel ahşap ve kargir yapılar, camiler, köprüler, çeşmeler gibi korumak, onarmak ve restorasyonunu yapmamız gereken bir çok yapı var. Doğu Karadeniz Kültür Envanteri’nin içerisinde Giresun’nun ve ilçelerindeki yapılar gerek nitelikleri gerekse sayıca oldukça önemli bir yere sahip. Eğer merak edip hızlıca bir araştırma yaparsanız, envanterin hazırlanmasında DOKAP, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın emeklerini görebilirsiniz.
Şebinkarahisar’daki, Görele’deki ahşap yapıları, moloz taş ve kesme taştan inşa edilen Çağlayan Köprüsü ya da Bulancak’taki kargir yapıların onarım ve restorasyonunda yapı sahiplerine ve yerel yönetimlere bazı görevler düşüyor. Kültür turizmi çalışmaları kapsamında sahil şeridini, yaylalarını ulaşılabilir kılmaya çalışan, yollarını yeniden yapan yerel yönetimin tescillenmiş kültür varlıklarının fonksiyonlarını yitirmelerine de izin vermemesi gerekiyor. Giresun’da Zeytinlik Mahallesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarının daha iyilerinin diğer kültür varlıklarında da gerçekleştirilmesini bekliyorum.
Sizlere daha önceki yazılarımda bahsettiğim gibi sivil mimari yapı örneklerini doğru tekniklerle onarabilmek için çalışabilecek ustalarımız var mı? Yerel malzemeleri tanımak ve ustalıkları korumak için yerel yönetimler olarak neler yapıyoruz? Bugün bir serander ya da bölgedeki daha yaygın ismi ile serenti yaptırmak istiyorum dediğimizde acaba iyi bir yapı ustası bulabilecek miyiz?
Mimari mirasın korunması, bugünün yaşamına yeniden katılması bölgenin turizm gelirlerini de olumlu yönde etkileyecektir. Giresun büyüyor, büyümeye, gelişmeye devam ederken mimari miraslarını, ahşap ve kargir yapılarını, tarihi camilerini, köprülerini, çeşmelerini, seranderlerini… nicelerini korumalı, onarmalı ve doğru tekniklerle özgünlüğünü koruyarak geleceğ taşımalı.
Bir not; Giresun büyüyor…. Futboldaki başarıları ile adından söz ettiren, Giresunlular’ı gururlandıran; Giresunspor’u tebrik ediyorum.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL