Köşe Yazısı

Giresun’da Ahşap Yapıları Aramak …

Merhaba; Geçen haftaki yazımı bitirirken; yaşadığınız şehrin, doğanın değerini anlamak için alıcı gözle bakmak, günün değerini anlamak ve koruyarak yarına bırakabilmek için önerilerim de olacak demiştim. Önerilerin öncesinde hep birlikte..

Giresun’da Ahşap Yapıları Aramak …

Merhaba;
Geçen haftaki yazımı bitirirken; yaşadığınız şehrin, doğanın değerini anlamak için alıcı gözle bakmak, günün değerini anlamak ve koruyarak yarına bırakabilmek için önerilerim de olacak demiştim. Önerilerin öncesinde hep birlikte sahip olduğumuz değerlerin farkına varmaya çalışalım.
Giresun’nun güzelliklerini farkettirecek; tüm ilçelerinin birbirinden güzel mimari öğelerini günümüze taşıyıp, taşıyamadığımızı düşündürecek bir kaç soru soralım; bakalım “iç sesiniz ne cevap veriyor? Kırsal mimarinin vazgeçilmezleri olan ahşaptan ve taştan neden bu kadar uzaklaştık?
Kovid 19 salgını; çoğumuzu betonarme yapıların içinde kalmaya zorladığında bir kez daha gökyüzünü görmenin önemini, bir ağacın gölgesinde dinlenmenin aslında dünyanın en değerli anları olduğunu hatırladık.
Her zorluk beraberinde bir önceki aşamanın kolaylığını ve önemini anımsatıyor. Bugün Karadeniz’de; Giresun’da, tüm ilçelerinde, özellikle de köylerinde, yaylalarında betonarme yapılarda yaşamaktan farklı bir alternatifimiz olabilir.
Ahşapta yaşamak için; ahşap yapıların bugüne ulaşmasında kullanılan yapım tekniklerini anlamak gerekiyor. Yapım tekniğinin; seçilen ahşap cinsinin ne olduğunu bilmek ve neden bu ahşap cinsi seçilmişti acaba diye bir sormak gerekiyor… içten içe.. doğa; bizlere barınmamız için gerekli tüm malzemeleri zaten yüzyıllar önce vermişti.
Giresun’nun yaylalarında bir kaç yapı da kalmış olsa onları korumaya çalışmak ve yeniden inşa etmek gerekiyorsa da yapım tekniğinden ilham almak gerek. Bir serander yaparken uygulanan teknikleri kopyalayarak yeni tahıl ambarları üretmek bile çok değerli, yaylaların sert iklimlerinde yıllarca çürümeden kalan yapılar varsa bize söyleyecekleri çok şey var demektir.
Doğanın korunması, mimari mirasın korunması özlem duyulana koşan insanların sayısını arttıracaktır ama unutmamak gerek; ahşaptan inşa etmek asla; derme çatma- eski görünümlü demek değildir. Mimari detayların mühendislik verilerini anlamak gerek, ” evimi ahşaptan inşa ettim, kışın ısıtmak zor oluyor?” diyorsanız, yanlış malzeme ve yanlış detaylarla iş yapmışsınız demektir.
Eğer; belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ahşapla sosyal tesisler, oteller, rekreasyon alanları inşa etmek istiyorlarsa; geçmişten günümüze ulaşan yapıları anlamaya çalışmalı, yapı malzemesi olarak ahşabı anlamalılar. Böylece; bütçelerini daha verimli kullanacaklar, ustalıkların gelişmesine olanak sağlayacakları için; yeni ahşap ustalarının yetişmesine katkı sağlayacaklardır.
Ahşabın; uzun ömürlü bir malzeme olduğunu bilmeliyiz. Bugün inşa ettiğimiz ahşap yapılarda; yaşamsal konforu ve uzun ömürlü oluşu aramalıyız eğer bunları başaramıyorsak bilin ki; ahşaba dair bilgileriniz eksik demektir.
Ahşabı anlamanın en iyi yollarından biri de ahşap mimari mirasın doğru onarılmasından, doğru tekniklerle restore edilmesinden geçer. Bölgemizde yapılan koruma, onarım ve restorasyon çalışmalarını da konuşmalıyız.. bir gün..

Saygılarımla
Demet Sürücü, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL