Köşe Yazısı

GAZETECİ KİMDİR?

10 Ocak çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 19-62’den beri düzenlenen ülkemiz gazetecilerine özgü bir kutlama günüdür. Gazeteci olmak sadece bir meslek değil bir yaşam biçimidir. Tarafsızlıktır,..

GAZETECİ KİMDİR?

10 Ocak çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 19-62’den beri düzenlenen ülkemiz gazetecilerine özgü bir kutlama günüdür.
Gazeteci olmak sadece bir meslek değil bir yaşam biçimidir. Tarafsızlıktır, çoğunluğun sesini duyurmaktır. Bizi yönetenleri doğrularında takdir etmekten yanlışlarında tenkit etmekten kaçınmamaktır gerekeni hatırlatmaktır. Yeri geldiğinde tarafsız ve özgürce eleştirebilmektir. Gazetecilik çağdaşlıktır aydınlıktır kutsal görevdir.
Sabahın ayazında sıcak yatağını bırakıp yollara düşmektir. Gecenin yarısı gelen telefonla kendini sokağa atmaktır. Dağın başı olmuş şehrin göbeği olmuş fark eden bir şey yoktur tek düşüncesi vardır haber kutsaldır. Bu duygu ve düşünceyle yaşar hayatını gerçek gazeteciler.
Gazeteci sosyolog kadar deneyimli psikolog kadar da gözlemcidir. Bir siyaset bilimci kadar politikayı iyi bilmelidir. Hak, hukuk ve anayasal haklardan haberi olan bir hukukçudur. Doğruların peşinden koşan gerçek hayatları yazan, toplumun kılcal damarlarına kadar cesurca girebilendir. Haberi hayatlarının önüne koyarak demokrasi aşığı, insan sevgisini içinde yaşatandır. Haksızlıklara karşı koyan, sessiz çoğunluğun sesi olmayı başarabilendir.
Haksızlıklar karşısında susmayan, tepkisini çekinmeden cesurca ortaya koyabilendir.
Farklı düşünenlere söz hakkı veren, uzlaşma zemini ve kültürü oluşturandır. Güncel olayları evrensel ilkelerle bağdaştıran, yorumlayandır. Hoş-görü ve alçak gönüllülüğü ön planda tutan her kesimin sesi, kulağı ve kalemi olandır. Dinleyen, kendi fikrini empoze etmeyen ve gerçekleri tüm çıplaklığı ile katıksız olarak kamuoyuna aktarandır.
Hürriyetin kurucusu Sedat Simavi Hürriyeti ilk kurduğu yıllarda gazetecilere verdiği öğüt: “gerekirse kalemini kır ama satma.” Sözü gazetecilere ilke niteliğindedir. Ebetteki her meslekte olduğu gazetecilikte de başkalarının maşası olan siyasilerin kalemi olan birilerinin talimatıyla gazetecilik yapanlar olacaktır. Bu çıkar peşinde olmayan sadece halkın doğru ve objektif haber almasını ilke edinen bizlerin en büyük ve en derin yarasıdır.
Eğer, insanların beyinlerine ve kalplerine ulaşıyorsanız, onların duygu düşüncelerini tarafsız ve objektif bir şekilde dile getirebiliyorsanız gerçek gazetecilik yapıyorsunuz demektir. Mesleğini işini iyi yapan gazetecilerin en büyük ödülü okurlarıdır. Mesleğini dürüst icra eden gerekirse kalemini kıran fakat satmayan tüm meslektaşlarımıza selam olsun.
Sağlıcakla…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL