Köşe Yazısı

Dünya Habitat Günü ve Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun

Bu yıl 3 Ekim günü, iki özel günü bir arada kutladığımız bir gün oldu. Yeşil Çerçeve olarak size bu günleri ve önemini anlatmak isterim. 3 Ekim; Dünya Mimarlık Günü, 1985..

Dünya Habitat Günü ve Dünya Mimarlık Günü Kutlu Olsun

Bu yıl 3 Ekim günü, iki özel günü bir arada kutladığımız bir gün oldu. Yeşil Çerçeve olarak size bu günleri ve önemini anlatmak isterim.
3 Ekim; Dünya Mimarlık Günü, 1985 yılından bu yana Ekim ayının ilk Pazartesi günü kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün bu yıl ki teması Uluslararası Mimarlar Birliği tarafından ” Esenlik için Mimarlık” , Tema, 2022’nin UIA tarafından “Sağlık için Tasarım Yılı” olarak belirlenmesi; Birliğin binalarda ve şehirlerde sağlığı teşvik etmek için kanıta dayalı tasarım kullanma taahhüdü ile uyumlu.
Sağlık kavramı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir” ve “ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına sahip olma durumudur. Irk, din, siyasi inanç, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın her insanın temel haklarından biridir,” şeklinde tanımlanıyor.
Benim için buradaki en değerli nokta; sağlığın; fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali oluşu.. bu halin nasıl sağlanabileceği? Yaşam alanlarındaki tasarımların, düzenlemelerin bu hali sürekli hale getirip, getiremeyeceği…ve elbette ayrım yapmaksızın..
Diğer önemli başlığımız ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1985 yılında 40/202 numaralı karar ile her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü olarak belirlenen Dünya Habitat Günü; Habitat gününün ana teması; “kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakma”
Dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizi, Covıd 19 Salgını ile mücadele ve çatışmalar aslında mimariyi ve yaşam alanlarımızı doğrudan etkiliyor. Her zorluğun beraberinde bir öğreti getirdiği, bir çıkış yolu bulma çabası içinde olmamız, yapacak daha çok iş olduğumuzu hatırlatıyor.
İnsan yerleşimlerinin geleceğini oluşturmakta ortak sorumluluklarımız olduğu ve ortak sorunlara ortak çözümler yaratmaktan başka çaremizin olmadığını özetleyen bir ana tema.
Çözümlerin başlangıç noktasının; bireysel huzurun, iyi olma halinin sürekliliğini sağlamalı. Dünyanın bugünkü dengesizliğinde, her bireyin eşit haklara sahip olmadığı bir düzende bu iyi hali sağlama durumu oldukça zor.
Kimseyi hiç bir şeyi geride bırakmadan daha yaşanılabilir şehirler tasarlamak bir bütüncül yaklaşımla ve dürüstlükle ilgili.. kaynaklar herkes için eşit dağıtılmadıkça, iklim krizinden en çok yoksul ülkeler etkilendikçe.. yeni şehirler sadece yüksek yapılardan ibaret sanıldıkça.. bireyin bencilliği çözüme ulaşmadıkça .. zor.. çok zor..
ama değişim için çalışmak yaşam alanlarını şekillendirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için de mimarlara… kimseyi geride bırakmamak için de tüm karar vericilere büyük göre düşüyor.. Dünya Mimarlık Günü ve Habitat Günü Kutlu Olsun

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL