Köşe Yazısı

Büyük Zafer’in 100. Yılında Giresun Uşakları’na Selam Olsun…

Giresun Meydanı’nda bulunan, her gün önünden geçtiğimiz, Atatürk Anıtı’na hadi gelin yakından bakalım; kesme taştan yapılmış bir kaide üstünde, sağ elini kaldırarak denizi gösteren bir Atatürk Heykeli’nden oluşmaktadır. Kaidede ise..

Büyük Zafer’in 100. Yılında Giresun Uşakları’na Selam Olsun…

Giresun Meydanı’nda bulunan, her gün önünden geçtiğimiz, Atatürk Anıtı’na hadi gelin yakından bakalım; kesme taştan yapılmış bir kaide üstünde, sağ elini kaldırarak denizi gösteren bir Atatürk Heykeli’nden oluşmaktadır. Kaidede ise Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Afyonkarahisar ve Dumlupınar’da sizin uşaklarda vardı” sözüne yer verilmiş. Bu anıtı ne zaman görsem aklıma Ağustos ayının Türk tarihi açısından “Zafer Ayı” olduğu gelir.

Anadolu topraklarına Türklerin girişi olarak kabul edilen Malazgirt Meydan Muharebesi; 26 Ağustos 1071 tarihinde Muş, Malazgirt Ovası’nda, Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşti ve Anadolu’da büyük zaferlerin, başlangıçların ilki oldu..

Ağustos ayındaki zaferleri sırasıyla özetlersek; 11 Ağustos 1473’te; Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in komuta ettiği Osmanlı ordusuyla Akkoyunlu İmparatoru Uzun Hasan’ın komuta ettiği Akkoyunlu ordusu arasında yapıldı. Fatih Sultan Mehmet’in zaferi ile sonlandı. Van’nın Çaldıran Ovası’nda 23 Ağustos 1514’te, Çaldıran Zaferi,  24 Ağustos 1516’da Yavuz Sultan Selim’in yönettiği ordu Mercidabık Zaferi’ni kazandı. Filistin, Suriye ve Lübnan Osmanlı hakimiyetine girdi.

Ağustos ayı zaferleri sadece Anadolu’nun doğusunda ve güneydoğusunda değil batısında da gerçekleşti; 1571’in Ağustos’unda Kanuni Belgrad’ı kuşattı. 29 Ağustos 1526’da Mohaç Zaferi ile Macarsitan’nın Budapeşte şehri alınıp, Macaristan Osmanlı Devleti’ne bağlı bir krallık oldu.

Bugün topraklarımızda özgürce yaşamamızın temellerinden olan Erzurum Kongresi de 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleşti. Milli sınırlar içinde “vatanın bölünmez bir bütün” olduğunun altını çizen bu Kongre; daha nice zaferlerin başlangıcıdır.

Yine bir Ağustos günü Mustafa Kemal Atatürk; “hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı, vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz…” emrini verdi. 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesi’nin en zorlu günleri Ağustos ayında geçti, artık savunma değil taarruz vardı.. 13 Eylül 1921’de bir zaferle taçlandı. Sakarya Meydan Muharebesi’nin ardından bir kez daha Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı ordu, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı; Ağustos’un 26’sını, 27’sine bağlayan gece Afyon’da başlayan mücadele 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da zafere ulaşmıştır. Giresunlu uşakların başarısını gören Mustafa Kemal; “Afyonkarahisar ve Dumlupınar’da sizin uşaklarda vardı” demişti… ki; Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının kazanılmasında Giresunluların da emeği vardı, bu emek; özgürlüğün, birlikteliğin ve bir ulusun zaferindeki en önemli tanık tarafından doğrulanmıştı… ne mutlu bize.. ne mutlu Giresunlular’a

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın; 100. yılında Giresunlu uşakların topraklarını korumak adına yaptıkları fedakarlıkları, başarıları anımsamamak olmazdı, Kocatepe’ye, Dumlupınar’a, Afyon’a 42 ve 47. Alay’a, Afyonkarahisar’daki Giresun şehitliğine gitsin tüm güzel dualarımız, dileklerimiz…

Ne mutlu ki bana ben de zaferlerle dolu güzel ayda; Ağustos’ta doğmuşum…

Tüm şehitlerimize saygı ve minnetle…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL