Köşe Yazısı

Anıtkabir’in İnşası…

Takvimde 9 Ekim tarihini görünce, Türk milleti için, Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir yapının yapım sürecini sizlerle paylaşmak istedim. 9 Ekim 1944 tarihinde inşaası; 10 yıl sürecek olan Anıtkabir..

Anıtkabir’in İnşası…

Takvimde 9 Ekim tarihini görünce, Türk milleti için, Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir yapının yapım sürecini sizlerle paylaşmak istedim.
9 Ekim 1944 tarihinde inşaası; 10 yıl sürecek olan Anıtkabir için görkemli bir temel atma töreni ile başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kaybeden Türk milletinin derin üzüntüsü, onun izinden gitmek isteyen gençlerin isteği ve ona layık bir anıt mezarı inşa edebilme hedefi ile başlayan on yıllık bir emek..
Anıtkabir’in inşası öncesinde; Mustafa Kemal Atatürk’ü ve düşüncelerini en iyi şekilde ifade edebilecek bir anıt mezar için uluslararası bir yarışma düzenlendi ve 47 proje yarışmaya başvurdu. Yarışmaya; Türkiye’den 25, Almanya’dan 11, İtalya’dan 9, Avusturya, Çekoslovakya ( bugünkü resmi adı ile Çekya), Fransa ve İsviçre’den birer olmak üzere, toplam 49 proje başvurdu, projelerinden biri süresinde ulaştırılamadığı için diğeri de üzerinde proje sahibine ait yeterli bilgi olmadığı gerekçesi ile yarışma yönergesine göre diskalifiye edildi. Değerlendirmeye alınan 47 projenin içinden; Prof. Dr. Emin Onat ve Doçent Orhan Arda’nın tasarımı birinciliği kazandı… tarihler 2 Mart 1942’idi. Proje; üzerinde üç kez değişiklik yapıldıktan sonra son halini aldı ve 1944, 9 Ekim tarihinde temel atma töreni ile inşaat başladı.
Anıtkabir’e ait önemli mimari bilgiler belki de hepimizin bilmesi gerekenler listesinde olmalı; yapı kesme taştan inşa edildi,, traverten ve mermerler kullanıldı. İtalya’dan Venedik’ten getirilen özel mozaikler, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izleri var.. Mozaik desenleri için Türk İslam Eserleri Müzesi’ndeki Türk halı ve kilimlerinin motiflerinden yararlanılmış…
M. Kemal Atatürk; Ankara’da yaşadığı yıllarda bir gün bugün Anıtkabir’in bulunduğu Rasattepe’ye gezmeye gitmiş ve yanındakilere ” burası ne güzel bir anıt yeridir” ifadesini kullanmıştır. .. belki de kendisi için burayı önermiştir.
Anıtkabir’in inşasında kullanılan malzemelerin öncelikli olarak Anadolu topraklarından, yerel malzemelerden karşılandığı, merdiven basamağı sayısından, tepenin ve yapının yüksekliğinin, genişliğinin ve yapı alanındaki heykellerin müthiş bir bilgi birikimi, hesap ve kurgu ile geçmişi, güne ve geleceğe bağlayarak yapıldığını, inşa edildiğinin, üretildiğini görürsünüz….gezilmeli, gezerken görerek, algılamalı….anlaşılmalı, hakkındaki yayınları okunmalı..
Anıtkabir’in mimarisini anlamak….çok önemli.. çok..
Bugün 10 Ekim, 10 Kasım’a bir ay var.. hüzün kapladı yine içimi..
Saygılarımla
Demet Sürücü

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL