Yöresel mimari mirasın korunmasını sağlamak için bu konuda emek harcayanları korumak, yaşatmak gerek. Yereli korumak, mimari mirasımız olan ahşap ve taş ile inşa edilmiş yapıları korumak, bugün ve gelecekte yaşanılır..
Yöresel mimari mirasın korunmasını sağlamak için bu konuda emek harcayanları korumak, yaşatmak gerek. Yereli korumak, mimari mirasımız olan ahşap ve taş ile inşa edilmiş yapıları korumak, bugün ve gelecekte yaşanılır kılmak için neler yapılmalı?
Yanıtlar aslında yıllardır biliniyor, bu işi bilen mimar, mühendis ve ustalar yetiştirmek. Son 13 yılda İstanbul’da 10.000’den fazla mimar, mühendis, ahşap ustası yetiştirmiş biri olarak sizler için yapılacakları bir kez daha sıralayayım.
Belki de Giresun’nun ve tüm güzel ilçelerinin yöneticileri bu çağrıya kulak verir. Mimari mirasını koruyarak o sokakların sakinlerine ve yörenin geleceğine nasıl bir katkı sağlayacağını daha iyi anlayabilir.
Önerilerimi sıralıyorum; yerel yöneticilerimiz; ahşap ve taş ustalıkları konusunda uygulamalı kurslar düzenleyerek, hem yeni bir iş olanağı yaratır hem de yapıları onaracak ustalar bulabilirler. Böylece; kendi köyünde, kendi şehrinde yaşayan insanlar emekleri ile şehirlerinin güzelleşmesine katkıda bulunabilirler. Yok denecek kadar az sayıdaki ahşap ustası; yeni ustaların yetişmesine katkı sağlayabilir.
Bir zamanlar her sokakta bulunan ahşap atölyeleri, masif ahşap mobilya yapanlar, ahşap kapı ve pencere üretenlerin sayısı eski günlerdeki gibi olmasa da artar. Meslek edindirme kursları kapsamında ahşap ve taş ustalıkları yeniden gündeme gelebilir. Ahşap karkas yapım sistemi ile inşa edilen evler, göz dolma evler, seranderler-serentiler, yığma ahşap sistemi ile yapılan camiler, ahşap merdivenler, ahşap minberler, kündekari tekniği ile yapılmış kapılar, ahşap pencereler yeniden üretilebilir.
Üretmek demek; mutluluk ve huzur demek, her zaman maddi olmasa da manevi kazanç demek.
Benzer çalışmaları İstanbul’da yıllarca yapmış biri olarak; desteğimin ve tecrübelerimin her zaman yerel yöneticilerimizin, üniversitelerimizin, gençlerin yanında olduğunu söylemek isterim.
Ahşap sektörü; tüm dünyada gelişiyor, ilerliyor, bu ilerlemeyi yeni iş olanakları yaratarak yerele aktarmanın zamanı gelmedi mi?
Saygılarımla
Demet Sürücü, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)