Köşe Yazısı

ADA’MIZ; GELMİŞ HOŞ GELMİŞ…

Geçen hafta Giresun Yaylaları’na sahip çıkmalı demiştim, Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’nın turizme açıldığı haberlerini sanırım son bir ayda hepimiz işittik, okuduk hatta konuştuk, tartıştık. Ada’yı anımsayalım… Bildiğiniz..

ADA’MIZ; GELMİŞ HOŞ GELMİŞ…

Geçen hafta Giresun Yaylaları’na sahip çıkmalı demiştim, Doğu Karadeniz’in tek adası olan Giresun Adası’nın turizme açıldığı haberlerini sanırım son bir ayda hepimiz işittik, okuduk hatta konuştuk, tartıştık. Ada’yı anımsayalım…

Bildiğiniz gibi Ada; 2. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişti, flora ve faunası, yaban hayvanları ve içerdiği kültür varlıkları ile korunması gereken bir alan demek; öyleyse yürütülecek tüm alt yapı, çevre düzenlemeleri çalışmaları için önceliğimiz bu değerleri korumak, sürekliliklerini sağlamak olmalı.

Giresun Ada’sının turizme açılması, Giresun için çok önemli bir gelişme, bu çalışmanın bugünkü haline gelmesinde katkısı olanlara teşekkür ediyorum.

Ada’nın sadece Giresun’a değil; Doğu Karadeniz’e yapılan şehir turu programlarına katkısı da oldukça değerli olacaktır.

Haberlere göre; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılı yatırım programına alınana ve Kurul tarafından onaylanan “Giresun Adası Çevre Düzenleme Uygulama İşi” adlı bir proje var. Şimdi Giresunlular’ın bu projenin uygulanmasının takipçi olması ve doğanın içinde yaşam alanları oluştururken doğaya ve kültürel varlıklarını koruyan çözümlerle çalışılmalıdır. Her zaman Yeşil Çerçeve köşesinin ana konusu olan ahşap burada da yerini en doğru şekilde almalı. Ahşabın gerek yürüyüş yolları, gerek zorunlu hafif yapı çözümleri ile iletişim noktası yapısı ya da diğer küçük yapıların temel elemanı olması sanırım en doğru çözüm olacaktır.

Ada’nın tarihinin, arkeolojik mirasının tüm Giresunlular tarafından bir kez daha farkına varılması ve misafirlere anlatılması gerek.

Tüm çevre düzenlemeleri yapıldıktan sonra belki öncelikle Giresunlular’ın Ada’yı tanıması için bele-diye tarafından turlar düzenlenir… Nice güzel günlerde Ada’dan şehre bakmak dileğiyle…

Saygılarımla

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL