Köşe Yazısı

100 yılın izinde Türkiye Cumhuriyeti

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük fedakarlıklar ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında. Ülke genelinde çok sayıda etkinlikler ve törenler düzenlendi. Milyonlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını coşkuyla kutladı. Cumhuriyetimizin 100…

100 yılın izinde Türkiye Cumhuriyeti

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük fedakarlıklar ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında. Ülke genelinde çok sayıda etkinlikler ve törenler düzenlendi. Milyonlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını coşkuyla kutladı.
Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkenin her yerinde insanlar meydanlara koştu. İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirilen ve beğenileri kazanan gösterinin yanı sıra Maltepe ve Beşiktaş Meydanı ve Bağdat Caddesi’nde düzenlenen etkinliklere binlerce insan katılım sağladı.
29 Ekim 1923 tarihi Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük iradesini temsil ediyor. Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde çağdaş, demokratik ve laik bir ulus devleti kuruldu. Cumhuriyet’in ilanının ardından, Türkiye’nin dört bir yanında büyük bir coşku ve umut dalgası başladı. Yeni bir sayfanın açıldığı bu dönemde ulusal bağımsızlık ve modern değerler benimsendi. Eğitim, kültür, sanat ve bilim alanlarında büyük atılımlar yapılırken Latin alfabesinin benimsenmesiyle okur-yazarlık oranları arttı ve en önemlisi kadınlar sosyal ve siyasi haklara kavuştu.
Coğrafi konumuyla dünyanın kavşağında bulunan Türkiye Cumhuriyeti, kültürlerin buluşma noktası olmuş bir ülke olmanın gururunu yaşadı. Bu topraklar, farklı dillerden ve inançlardan gelen insanları kucakladı, onları bir arada yaşamaya teşvik etti. Hoşgörü ve çeşitlilik, Türk milletinin temel değerlerinden biri haline geldi.
100 yıl boyunca Türkiye’nin karşılaştığı zorluklar da yok değildi. Ekonomik sıkıntılar, siyasi dalgalanmalar ve uluslararası ilişkilerdeki meydan okumalar, ülkenin güçlü olma iradesini sınamıştı. Ancak, her seferinde, milletin birlik ve dayanışmasıyla bu zorlukların üstesinden gelindi.
Geleceğe doğru bu yolculukta ise aynı kararlılıkla ilerlenmesi gerekliliği önem taşıyor. Küresel düzeyde teknoloji, bilim gibi alanlarda yaşanan gelişmelere uyum sağlanması ve demokratik değerlerin daha da güçlendirilmesi, bu kararlılığı sürdürebilmek adına önemli hale geliyor. Belki de en önemlisi her koşulda sürdürülebildiğimiz birlik ve beraberlik duygusu.
Geleceğe dönük umutlara ve aydınlık yarınlara, nice 100 yıllara Türkiye…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL