Köşe Yazısı

Uluslararası ilişkilerin yeni yüzü: Dijital diplomasi

Günümüzde yabancı devletlerin diğer ülkelerin kamuoyuna erişmek için kullandıkları en etkili araçlardan biri de dijital kamu diplomasisi. Dijital kamu diplomasisi aslında bir uzlaşı sistemidir. Yani devletin işleyişinin ve politikalarının hem..

Uluslararası ilişkilerin yeni yüzü: Dijital diplomasi

Günümüzde yabancı devletlerin diğer ülkelerin kamuoyuna erişmek için kullandıkları en etkili araçlardan biri de dijital kamu diplomasisi. Dijital kamu diplomasisi aslında bir uzlaşı sistemidir. Yani devletin işleyişinin ve politikalarının hem ülke sınırları hem de uluslararası ilişkiler düzeyinde internet ve sosyal medya ortamlarıyla aktarıldığı ulusal itibarı yükseltme çabasıdır. Bu çabanın gerçekleştirilmesinde dijital iletişim araçları önem taşıyor. Başat aktörlerinden biri ise Dışişleri Bakanlıkları. Dışişleri Bakanlıklarının internet uygulamaları dijital diplomasinin mevcut durumunu ortaya koyabiliyor. Ülkeler dijital kamu diplomasisinden nasıl faydalanmakta?

Ülkeler ulusal dış politika stratejilerini ve oluşturdukları mesajları dijital kamu diplomasisinde kullandıkları dijital iletişim teknolojileri ile (web siteleri, sosyal medya gibi) güçlendiriyor. Bu durumun en belirgin örneği Arap Baharı Hareketi. Arap ülkelerindeki bu protesto eylemlerinin sekteye uğramaması ve Arap hükümetinin interneti kesememesi için ABD ve küresel teknoloji şirketleri dış müdahalelerde bulunmuştur. 2009’da Arap ülkelerinin halk nabzını yoklamakla görevlendirilen ABD dışişleri bakanlığı bünyesindeki “digital outreach team” bu süreçte önemli bir görev edinmiştir. Yine bu süreçte devletler askeri, ekonomik, politik konular üzerinden küresel teknoloji şirketleri ile işbirliği yapmaya başlamışlardır. Özellikle uluslararası ilişkilerde olayları değerlendirme, olaylara ilişkin karar vermede dijital kamu diplomasisi önem taşımaya başladı.

Türkiye’de gerçekleşen veya yabancı ülkelerde Türkiye’yi konu alan olayları ve gelişmeleri aktarma noktasında dijital kamu diplomasisine ağırlık verilmeli. Bu alanda öncelikle diplomatların dijital iletişim araçlarını hakim olmaları ve belirlenen stratejiler doğrultusunda bu teknolojileri kullanması gerekliliği önem taşıyor. Sadece kullanmak ve uygulamak değil aynı zamanda medya okuryazarlığı konusunda farkındalık düzeylerinin yüksek olması da gerekiyor. Teknolojik yetenek ile siyasi yeteneğin birleştirilmesi çağımızın bir gerçeği.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL