Köşe Yazısı

Kadına şiddet önlenemiyor

Kadına yönelik şiddet oranlarının azaldığını söylemek ne yazık ki mümkün görünmüyor. Her geçen gün şiddete uğrayan kadın sayısı artıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2019 yılı verilerine göre her..

Kadına şiddet önlenemiyor

Kadına yönelik şiddet oranlarının azaldığını söylemek ne yazık ki mümkün görünmüyor. Her geçen gün şiddete uğrayan kadın sayısı artıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2019 yılı verilerine göre her 10 kadından 4’ü erkek şiddetine maruz kalıyor. Verilere göre ülkemizde kadına şiddet oranı yüzde 38. Avrupa ülkeleri ve G20 üyeleri arasında Türkiye, kadına şiddetin en yüksek olduğu ülke. Kadına şiddet oranında Türkiye’nin ardından yüzde 37 ile Kolombiya geliyor. Ardından Kosta Rika ve ABD yüzde 36 ile sıralanıyor. Kadına şiddet oranlarının en düşük olduğu ülkeler ise Kanada, Şili ve İsviçre.
Ülkemizde kadına yönelik şiddeti önleme konusunda aktif faaliyet gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu her ay düzenli olarak kadın cinayetleri ve şiddetine yönelik rapor yayınlıyor. Kasım ayında yayınlanan rapora göre 30 kadın cinayeti işlenmiş ve 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuş. Cinayetlerinin failleri sadece kadınların eşleri değil, kardeş, akraba, tanıdık şeklinde raporda belirtiliyor. Yine yapılan araştırma sonucunda kadınların şikayetlerine rağmen korunmadığı, uzaklaştırma kararının ihlal edilip cinayetlerin işlendiği aktarılıyor. Bu da önlemlerin uygulanışında bir açıklığın olduğunu gösteriyor.
Kadına yönelik şiddetin nedenleri birçok kaynakta belirtilmiş olsa da bu nedenler şiddeti meşrulaştırıyor gibi anlaşılıyor. Şiddetin nedenlerini konuşmak, şiddeti önlemiyor. Artık kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Aksi durumda “kadın cinayetleri her geçen gün artıyor” ifadesi gazete manşetlerinden düşmeyecek. Umarım bir gün kadına şiddet olaylarının giderek azaldığına yönelik oranlar paylaşır, yazarız.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL