Blockchain olarak da bilinen kavramın Türkçeye çevrilmiş hali blokzincir teknolojisidir. Son zamanlarda çokça konuşulan hatta tartışılan bu teknoloji ne anlama geliyor? Elbette bu teknolojinin daha önce bir benzeri, eşdeğeri ya..
Blockchain olarak da bilinen kavramın Türkçeye çevrilmiş hali blokzincir teknolojisidir. Son zamanlarda çokça konuşulan hatta tartışılan bu teknoloji ne anlama geliyor? Elbette bu teknolojinin daha önce bir benzeri, eşdeğeri ya da işlevsel anlamda bir dengi bulunmadığı için onu anlamak ve anlatmak oldukça zor.
En anlaşılır şekilde bu teknolojiyi bir verinin kaydının (Ali’nin hesabına gönderdiğiniz para, kendi aracınızın ya da satın almayı düşündüğünüz aracın kasko ve sigorta bilgileri hatta evlilik cüzdanları bile) herhangi bir merkeze ya da aracıya (bankalara, sigorta şirketlerine, nikâh memuruna) ihtiyaç duymadan dileyen herkesin cep telefonu ya da bilgisayarında olmasıdır olarak tanımlayabiliriz. Tanımdan hareketle Blokzincir teknolojisinin bir merkeze bağlı olmayan dağıtık bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Söz konusu bu yapı, aynı veri kaydının birbirleriyle iletişim halindeki farklı bilgisayarlar üzerinde saklanması anlamına geliyor. Bir başka deyişle dağıtık ağ üzerindeki donanımlar adeta tek bir bilgisayar gibi davranırlar. Bu sayede ağdaki bazı bilgisayarlarda teknik arıza meydana gelse bile diğer üyelerde verilerin birer kopyası saklandığı için sistem aksamadan çalışmaya devam eder.
Tek bir merkezden yönetilen yapılar; kötü niyetli, hacker grupları tarafından siber saldırılara uğrayabilir, söz konusu yapılar içinde saklanan bütün bilgiler bir anda çalınabilir, deforme olabilir veya art niyetli eylemler için kullanılabilir. Örneğin Facebook yetkilileri, (25.09.2018) sistemlerine çok geniş kapsamlı bir saldırı yapıldığını ve yaklaşık 50 milyon kullanıcısının bilgilerini içeren hesapların ele geçirilmiş olabileceğini duyurdu. Bu konuda düşündürücü olan diğer bir alan ise finans sektörü. Bu ve benzeri sektörler müşterilerin bilgilerinin gizliliği noktasında da potansiyel riskler taşıyabiliyor. Blokzincir teknolojisi, bu riskleri ortadan kaldıracak bir sistem şeklinde çalışıyor.
Dağıtık bir veritabanı sistemiyle çalışan blokzincir teknolojisi, bir ağda işlenen bilgileri hemen her çeşit saldırı türüne karşı koruyor. Sağladığı en büyük avantaj ise 21. yüzyılda belki de en çok ihtiyaç duyulan olguyla aynıdır, yani “Güvenirlik”.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)