Genel Güncel

‘Romanların Tarihi, Dili, Sosyokültürel ve Sanatsal Yaşamdaki Rolleri’ Konulu Konferans Yapıldı

Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Giresun Belediyesi ile birlikte düzenlediği “Türkiye’deki Romanların Tarihi, Dili, Sosyokültürel ve Sanatsal Yaşamdaki, Rolleri” isimli uluslararası konferans gerçekleştirildi.

‘Romanların Tarihi, Dili, Sosyokültürel ve Sanatsal Yaşamdaki Rolleri’ Konulu Konferans Yapıldı

Giresun Üniversitesi ve Giresun Belediyesi işbirliği ile Giresun Liman Gümrük Müdürlüğü’ nün çok amaçlı salonunda düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, Rektör Prof.Dr.Yılmaz Can, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu, Rektör Yardımcısı ve Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Özdem, Belediye Başkan Vekilleri Hasan Yılmaz, Salih Özdemir, Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, Ak Parti İl Başkanı Kenan Tatlı, CHP İl Başkanı Fikri Bilge, İYİ Parti İl Başkanı Abdulkadir Eroğlu, MHP İl Başkanı Ertuğrul Gazi Konal, 25- 26.Dönem CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Berrin Aydın, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, dekanlar, akademisyenler, STK temsilcileri, iş insanları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Sunuculuğunu GRÜ elemanı Ümran Turgut’ un yaptığı konferansta, Polonya Silesia Üniversitesi Roma Araştırma Direktörü- Uluslararası Roman Birliği( IRU) Roman Dili, Kültürü ve Eğitim Komisyonu Yüksek Komiseri Prof.Dr.Hristo Kyuchukov, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr.Emine Dingeç, Romanya Bükreş Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. BiserAlekov ve GRÜ Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Anabilim Dalı Başkanı ve Sanat Tasarım Yüksek Lisans Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Merve Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansta kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, sözlerine ” Bu etkinliği Görele Güzel Sanatlar Fakültemiz düzenledi. Merve Yıldırım Hocamız ile ekibine başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür ediyor, kutluyorum” diye başlayarak şunları kaydetti:

” Romanları Samsun’ da yakinen tanıma şansını elde ettim.Bana romanları bir kaç cümle ile tarif edin derseniz şöyle derim; Hayatı kolay kılan, azla yetinen insanlar.Azla mutluluğu yakalamış, hayatı müzik ve dansla bütünleştiren insanlar.Özgürlüğüne düşkün, asimilasyonu reddeden insanlar.Kendi kültürlerine sıkı sıkıya bağlı insanlar.Gamı kederi, elinin tersiyle iten, gülen neşeli insanlar.”

Rektör Can’ ın konuşmasının ardından sırayla mikrofona gelen konuşmacılar Kyuchukov, Dingeç, Alekov ve Yıldırım Romanların kökenini, dünyadaki ve Türkiye’ deki yaşamlarının dününü ve bu gününü aktararak özetle şunları söylediler:

“Romanlar aslen kuzey Hindistan kökenli olup günümüzde ağırlıklı olarak Avrupa’ da yaşayan bir halktır.Türkçe’ de Roman sözcüğü de sıklıkla Çingene anlamında kullanılır.Romanlar başka bir anlatımla, Hindistan’ ınPencap- Sind, Pakistan, Karaçi nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan’ ın içinde bulunduğu bölgelerden 1050′ lerde İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış bir Hint- Avrupa halkıdır.Romanlar, dünyanın en renkli göçebe topluluklarının biridir. Türkiye’ de yoğun olarak yaşadıkları yerlerin başında özellikle Adana (Cono Aşireti) olmak üzere, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.Yayıldıkları dünya ülkelerinden zaman içinde kuzey Amerika’ ya da göç eden Romanlar yaşadıkları her ülkede değişik adlarla anılırlar.Türkçe’ de ise Romanlar, yaşadıkları yörelere bağlı olarak Çingene sözcüğünün versiyonları olan çeşitli isimlerle anılırlar. Bunlardan bazıları şunlardır: Çingen, Cingen, Cıngan, Çingan, Cingan, Çincane ve Cingane. Bunların haricinde kullanılan bazı yöresel isimler şunlardır: Cono Adana- Roman İzmir- Şopar Tekirdağ, Kırklareli- Cingan Bolu, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Çorum, Afyon, Ankara, Kırşehir- Mıtrıp Van, Diyarbakır- Mutruf Ardahan- Bala Ilgın, Konya- Gurbet, Kurbat Tunceli, KKTC, Hatay-Poşa Erzurum, Artvin, Kars.”

Etkinlik, büyük ilgiyle izlenen Dolapdere Bin Gang konseri, Devlet Konservatuvarı konseri ve Roman Dansları Gösterisi ile devam etti.

Etkinlik, plaket töreni ve fotoğraf çekimlerinin ardından sona erdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL