Köşe Yazısı

 “YENİ EVİMİZ”  YİNE HAYALDE Mİ KALDI?

Başvuruları başlayan “Yeni Evim” olarak isimlendirilen proje orta gelirlilere yönelik ve düşük faiz oranlarıyla dikkat çekiyor. Proje ile 0,69’dan başlayan faiz oranıyla 100 bin aileyi ev sahibi yapmak hedefleniyor. Yeni..

 “YENİ EVİMİZ”  YİNE HAYALDE Mİ KALDI?

Başvuruları başlayan “Yeni Evim” olarak isimlendirilen proje orta gelirlilere yönelik ve düşük faiz oranlarıyla dikkat çekiyor. Proje ile 0,69’dan başlayan faiz oranıyla 100 bin aileyi ev sahibi yapmak hedefleniyor.

Yeni Evim projesi, 81 ilin dahil olduğu, daha uygun vade yapısıyla konutlarını alabilmesi amaçlansa da en az yüzde 10 peşinat kuralı var. Projenin ayrıntılarından bahsetmek gerekirse TOKİ’de olduğu üzere herhangi bir başvuru ücreti talep edilmiyor. Öncelikle konut almak isteyen bir kişi kendi seçtiği bir daire ile bankaya başvuru yapacak. Ardından banka kişi ve projeyi kriterlere uygun olup olmadığını denetleyecek. Eğer uygun ise kredi tahsis edecek. Bu süreçte konut üreticileri de kriterleri sağlayan daireyi ilan edecektir.  Konutta belirtilen öncelikli kriter, bitmiş olması, belirli oranda tamamlanmış veya devam eden konutlar şeklinde belirtilmiş.  Kişilerde belirtilen kriter ise kişilerin konutunun olmaması, hane halkı toplam geliri, son bir yılda konut satışı yapmamış olması ve bazı şehirlerde bir yıl ikamet etmesi şartı aranmaktadır. 3 yıl finansman kolaylığı sağlayan projede üçüncü yılın sonunda hazine taksit katkısı sona eriyor ve taksit katkısı kredi vadesinin son 8 yılı içinde taksitlere eklenerek geri alınacak.

Yapı ve emlak firmaları televizyonda ve sosyal medyada reklamlarını şimdiden vermeye başladı. Ancak İstanbul için fiyatlar pek de uygun görünmüyor. Öyle ki bazı firmaların reklam açıklamalarında ilk yıl taksit oranları bile İstanbul ili için yaklaşık 18 bin şeklinde. Hatta proje kapsamındaki bazı sıfır evlerin daha az KDV ödemek amacıyla daha düşük fiyatlı gösterildiği iddia ediliyor. Yani kenarda nakittiniz yok ise kredi oranı düşük çıkacağından dolayı ev almanız daha da zorlaşıyor.

Söz konusu proje orta gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirecek mi? Gerçekleştirmeye çalışan bir proje olarak gözükse de günümüz ekonomik koşullarında ve fiyat artışları karşısında en az yüzde 10 peşinatı bile orta gelirli bir kişinin veya ailenin karşılayıp karşılamayacağı düşündürücü…

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL