Köşe Yazısı

HEPSİ GİTSİN Mİ? FARZ EDİN GİTTİLER

DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu anlatan araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nden Aziz Sancar. Metabolizma,..

HEPSİ GİTSİN Mİ? FARZ EDİN GİTTİLER

DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu anlatan araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolina Üniversitesi, Chapel Hill’de Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nden Aziz Sancar.

Metabolizma, genetik, obezite ve diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları durdurabilecek “lipokin” adlı bir hormonu keşfetmiş Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Gökhan Hotamışlıgil.

Üreme endokrinolojisi üzerine çalışmaları bulunmakta olan, ABD’nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Serdar Bulun.

Lösemi-Lenfoma hastalığı için geliştirdiği tedavi yöntemleriyle tanınan Alman hükümetinden aldığı bursla tıp öğrenimini tamamlayan ve kanser ilacı ve yeni kanser tedavi yöntemleri geliştirme çalışmalarına devam eden Ares Pharmaceuticals firmasının icra komitesi başkanı Fatih Mehmet Uçkun.

Organ nakli üzerine çalışmalar yapan ve ABD’nin Yale Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görevli, organ nakli Direktörü olan 2005 yılında gerçekleştirdiği “tıp mucizesi” diye anılan, tek karaciğeri iki kişiye naklettiği bir domino operasyonla üne kavuşan New York Times Gazetesi’nde ABD’nin en iyi 30 doktorundan biri olarak gösterilen Şükrü Emre.

Nöroşirurji alanında yüzyılın çok önemli gelişmelere imzasını atan ve mikroskobu beyin ameliyatlarında devreye sokan, anevrizmaya karşı ilk müdahale tekniğini geliştiren isim olarak Tıp eğitimini Almanya’da Friedrich Schiller Üniversitesi’nde alan ve tıp tarihine geçen Gazi Yaşargil.

Kalp-damar hastalığı ve İleri Kalp Yetmezliği Hastalıklar alanında uluslararası buluşlara imza atan Amerika’da Baylor College of Medicine’de Kardiyoloji Bölümü’nden Biykem Bozkurt.

Uyku hastalığına neden olan ve ölümlerle de sonuçlanabilen tripanosoma paraziti üzerine de çalışmalar yapan, Afrika kıtasında ölümcül uyku hastalığının taşıyıcısı olan Çeçe sineğinin gen haritasını çıkaran Entomological Society of America’nın Onur Üyesi Serap Aksoy

Hafıza, kişiselleşen tıp ve nörobilim üzerine çalışmalar yapan Epilepsi, Alzheimer, unutkanlık ve Parkinson başta olmak üzere birçok hastalığın teşhis ve tedavisi üzerine çalışmaları olan ve Alzheimer hastalığının bilinenin aksine bulmaca çözerek değil fotoğraf ve resimlere bakarak gerilediğini keşfeden Institute of Cognitive Neuroscience’ta araştırmalarını devam eden Emrah Düzel.

20 yıldan fazla bir süredir kanser araştırmalarında çığır açan Almanya’da bulunan GANYMED Pharmaceuticals AG’yi kuran ve Kasım 2008’den bu yana Genel Müdürlük görevini yürüten ve Başhekimi olarak görev yapan Özlem Türeci.

Dünya üzerinde iz bırakmış yüzlerce bilim insanlarımızdan sadece 10 tanesi. Hepsi Türk ve hepsi gitti…

Hiç birinin unvanlarını yazmadım. Sadece isim ve soy isimlerini yazdım. İnsanlığa bilime hizmet etmiş insanların unvanları kalplerdedir. Çalışmalarıyla, buluşlarıyla, hayata tutunan, yaşama yeniden dönen insanların duygularındadır, dualarındadır.

Hiç birinin unvanlarını yazmadım. Sadece isim ve soy isimlerini yazdım. Şayet amaç insanlığa bilime hizmet etmekse; Pratisyen hekim seraptan, serum ve iğne elinde dolaşan Ayşe hemşireden, can pahasına hastaneye can yetiştiren ambulans şoförü Cemal’den, koridorlarda koşuşturan hasta bakıcı Ahmet’ten insanlık adına ne farkı var.

Sahi hepsi gitsin mi…?

Farz edin gittiler…

Sağlıkçılarımızın Tıp Bayramını kutluyorum.

Sağlıcakla…

Gazete Damgadan alıntıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL