Köşe Yazısı

GİRESUN’UN EKOTURİZM POTANSİYELİ

“Ekoturizm; doğal ve kültürel çevrenin değerini anlamak ve zevk almak için nispeten bozulmamış doğal alanlara yapılan çevre/doğa dostu seyahatlerdir.” Ekoturizmin kısaca tanımladıktan sonra, Giresunlulara yeni ekonomik fırsatlar yaratabilecek, görece bilinçli..

GİRESUN’UN EKOTURİZM POTANSİYELİ

“Ekoturizm; doğal ve kültürel çevrenin değerini anlamak ve zevk almak için nispeten bozulmamış doğal alanlara yapılan çevre/doğa dostu seyahatlerdir.” Ekoturizmin kısaca tanımladıktan sonra, Giresunlulara yeni ekonomik fırsatlar yaratabilecek, görece bilinçli ve gelir düzeyi yüksek olan eko-turistleri Giresun’a çekebilecek ve Giresun’un doğal, tarihi ve kültürel değerlerinin aşınmasını engelleyecek böylesi bir turizm türü için Giresun’unun yeterli kaynakları var mı?  Ziyadesiyle mevcut!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre Türkiye’de yapılan ekoturizm faaliyetleri; foto safari turizmi, dağ/doğa yürüyüşü (trekking), yayla turizmi, çiftlik turizmi, kamp-karavan turizmi, akarsu sporları turizmi (kano-rafting), bisiklet turları, atlı doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği (ornitoloji), botanik (bitki inceleme) olarak on bir etkinlikten oluşmaktadır. Giresun ili ise istinasız bir şekilde her bir ekoturizm faaliyeti için uygun zemin ve koşulları barındırmaktadır. Örneğin Yayla turizmi. Serin, sakin ve macera seven turistler için günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde bir turistik gezi için Giresun’un Kümbet, Bektaş, Karagöl, Çakrak yaylaları tam anlamıyla turizme kazandırılabilir. Bir başka örnek ise Giresun’da Yamaç paraşütü yapılacak alanlar ile ilgili. Bulancak Dikmen Tepesi’nin derin yamaç paraşütü, Giresun Kalesi’nin ise 400 metrelik kısa uçuşlar için oldukça ideal olması dikkat çekicidir.

Giresun’da işlevsel bir ekoturizm konseptinin geliştirilmesi için uygulanması gereken reçetede neler olmalıdır;

“Giresun’un tanıtımını sağlayacak kültürel etkinlikler desteklenmesi.”

“Pazarlama etkinlikleri koordineli bir şekilde kamu, özel sektör ve tüm paydaşları kapsayacak şekilde planlı ve organize bir şekilde yürütülmelidir.”

“Seyahat acenteleriyle anlaşmalar yapılarak, güncel pazarlama teknikleri kullanılarak bölgenin ekoturizm tanıtımı gerçekleştirilmelidir.”

“Giresun ilinde bulunan ekoturizm etkinliklerinin uygulanacağı farklı yerlerin rotaları çıkartılmalı, belirlenen rotalar ise görsel hale getirilerek tanıtıcı faaliyetler gerçekleştirilmelidir.”

Daha ayrıntılı bilgi için; PASLI, M. M., & PASLI, N. Ç. (2019). “Giresun ilinin ekoturizm potansiyelinin değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi10, 297-306.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL