Köşe Yazısı

EYT BİLMECESİNDE SON DURUM

2 milyondan fazla kişinin yararlanacağı EYT yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Yıllardır tartışılan, değişimi talep edilen EYT konusunda değişikliğe gidildi. Bazılarının istekleri gerçekleşirken bazıları ise hala durumdan memnun değil. EYT aslında..

EYT BİLMECESİNDE SON DURUM

2 milyondan fazla kişinin yararlanacağı EYT yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Yıllardır tartışılan, değişimi talep edilen EYT konusunda değişikliğe gidildi. Bazılarının istekleri gerçekleşirken bazıları ise hala durumdan memnun değil.
EYT aslında 1999 yılında çıkartılan 4447 sayılı yasayla hayatımıza girmişti. Ardından emeklilik yaşı kademeli olarak artırıldı. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararıyla kademeli geçiş süreci 2002 yılında çıkartılan ikinci yasayla çalışanların lehine biraz daha iyileştirildi. 4447 sayılı kanun ile 8 Eylül 1999’dan sonra işe girenlerde emeklilik yaşını kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a çıkartmıştı. İşte bu nedenle 8 Eylül 1999’dan önce sigorta girişi olanlar için, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden ve yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olunabilecek.
EYT konusunu mecliste dört madde olarak görüşüleceği bildirildi. Bu maddelerden ilki yaş ile ilgili yani yaşa bakılmaksızın emeklilik durumu; ikincisi emekliliği hak eden çalışan durumunda olanların iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’nin üstlenmesi; üçüncüsü emekliliği hak eden taşeron firmada işçi kadrosuna geçen bütün çalışanlar için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlanması; dördüncüsü, zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırılması şeklide.
Peki EYT ne zaman yasalaşacak? Şubat ayında yasalaşarak Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ardından vatandaşlar ister e-Devlet’ten veya bizzat SGK kurumlarına müracaatla veya çalışan memurlar kendi kurumlarına müracaatla bu taleplerini iletebilecekler. EYT maaşları ise en düşük 5 bin 500 şeklinde olacağı açıklandı. Vatandaşlar maaşlarını Mart ayı itibariyle alabilecek. EYT konusunda gerçekleştirilen söz konusu düzenleme ile 2 milyondan fazla kişi emekli olabilecek. Bazılarını yeni düzenleme memnun etse de geriye kalan kesim için yine tartışılmaya, konuşulmaya devam edecek gibi görünüyor. Gündemimizin bir parçası haline dönüşen EYT konusunda ilerleyen yıllarda neler yaşanacak bilemiyoruz fakat emeklilik konusunda daha kesin, geneli memnun edecek çözümler olması gerekliliği öne çıkıyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL