Ekonomi

“Esnafımız Cumhuriyet Tarihinin En Felaket Günlerini Yaşıyor”

Giresun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman Şen, “Ne yazık ki, yedi sekiz milyon yabancı sığınmacıyı ülkemizde kabul eden onların ihtiyaçlarını karşılayan devletimiz, maalesef yok olmayla karşı karşıya kalan iki milyon küçük esnafına, sanatkarına en azından şu kötü günleri atlatabilecek desteği veremedi.” dedi.

“Esnafımız Cumhuriyet Tarihinin En Felaket Günlerini Yaşıyor”

Giresun Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Osman ŞEN , son günlerde ekonomi de yaşanan karmaşa dolayısıyla küçük esnafın karşılaştığı sorunlara değinerek, açıklamalarda bulundu.

Esnaflık yapmayın artık işkence haline geldiğini dile getiren Başkan Şen;

“Bu ülkede esnaflık yapmak artık işkence haline geldi.  Esnaf kardeşlerim yakın bir zamana kadar zincir marketlerin sarmacına girmiş, bitme noktasına gelmişti. Peşine Covid-19 felaketi, özellikle küçük esnaf için felakete dönüşerek, büyük yıkımlara sebep oldu. Hala da yıkıma devam ediyor. Şimdilerde de ekonomide ki karmaşa yine en büyük darbeyi esnaf kardeşlerime vurdu. Esnaf artık sattığı mallarını sattığı fiyattan alamıyor.  Zamların ardı arkası gelmediği için de fiyatların hızına yetişemiyor.  Zincir marketler ve büyük iş merkezleri, marketler yeterli ekipmanları yeterli personeli ve bu konuda anında bilgilendirildikleri için ürün fiyatlarında hemen güncellemelerini yaptıkları fiyat ayarlarını yaptıkları için çok etkilenmiyor. Esnafın böylesi olanakları olmadığı için bitmek tükenmek kaçınılmaz oluyor. Yıllarca küçük esnafa sahip çıkılmıyor, ülkenin lokomotifi, barometresi denilen esnaf, sanatkar büyük sermaye ağalarına yem yapılıyor dedik.  Kültürümüzün temel taşlarından biri olan mahallenin bakkal, manav amcalarını koruyun, yok olmasına göz yummayın dedik ama benim esnafım, benim sanatkarım edebiyatı yapanların hiç biri bize sahip çıkmadı.

Esnaf sigara satışını korkarak, içki satışını korkarak yapmak zorunda bırakıldı.  Halbuki tamamen yasal yollardan, devletten almış olduğu tekel ruhsatıyla satışlarını yapıyor. Devlete de çok ciddi manada vergi geliri sağlıyordu. Böyle olmasına karşın sanki yasaklı bir şeyler satıyorlarmış gibi ufak bir hatanın sonucu büyük cezalara muhatap olan esnaf kardeşlerimiz oldu. Sigara, içki satışı yaparken yaşı konusun da şüpheye düştüğü kişiye kimlik sorma zorunda kalan tekel bayi büfeci arkadaşlarımızın tepkiyle karşılaşmasına üzülerek şahit olduk. Günümüzde en büyük sorun haline gelen gıda sektöründe yapılan yanlışları haddimiz olmadığı halde zaman zaman yaptığımız basın açıklamalarıyla kamuoyu ile paylaşıp sektörü iyi bilen birisi olarak yetkilileri uyarma yoluna gittik.

Bakkal, manav, pazarcı esnafı aradan çıkarsa gıda sektörü tamamen kartellerin eline geçer, tekeller oluşur gıda da büyük sıkıntılar olur dedik. Ne yazık ki zaman bizi haklı çıkardı. Fahiş fiyatla ürün sattılar kartelleştiler diye bazı bazı marketlere büyük para cezaları kestiler.  Bu on binlerce zincir marketin ülkeyi işgal etmesine göz yumanların hatta destek verenlerin  bu gelinen durumda hiç mi sorumluluğu  günahı yok?  Ne yazık ki yedi sekiz milyon yabancı  sığınmacıyı ülkemizde kabul eden onların ihtiyaçlarını karşılayan devletimiz maalesef yok olmayla karşı karşıya kalan iki milyon küçük esnafına sanatkarına en azından şu kötü günleri atlatabilecek desteği veremedi.” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL