Köşe Yazısı

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI

Maalesef ülkemizin eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliklerinden biri de YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)’dır. Eşit koşullarda eğitim veremediğimiz gençlere bir de üniversiteye girişte haksızlık yapmak, anlaşılır gibi değil. (YÖS) Yabancı Uyruklu..

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI

Maalesef ülkemizin eğitim sistemindeki fırsat eşitsizliklerinden biri de YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı)’dır. Eşit koşullarda eğitim veremediğimiz gençlere bir de üniversiteye girişte haksızlık yapmak, anlaşılır gibi değil.
(YÖS) Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.
Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversite eğitimlerine ülkemizde devam etmeleri ülkemizin tanıtımı anlamında elbette ki elzemdir. Onlar adeta birer kültür elçilerimiz gibidirler. Gönül rahatlığıyla gelip üniversitelerimizin kendilerinin yaptıkları          YÖS’e girebilir ve başarılı olmaları durumunda okumaya hak kazanabilirler. Buraya kadar bir sorun yok. Sorun bu sınava kimlerin girebileceğine gelindiğinde başlıyor.
Başvuruları kabul edilecek adayları belirleyen şartların 2. Maddesinde şöyle diyor: Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı “Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” sahibi olduklarını belgeleyenler bu sınava girebilir.
Yani kural diyor ki: Ülkemizde yaşayan Türk kökenli göçmen vatandaşlarımızın burada doğup büyüyen ve burada okuyan çocukları da liseyi bitirme çağına geldiklerinde ebeveynlerinin Türk vatandaşlığından çıkış izni almaları durumumda üniversiteye girmek için YÖS’ü tercih edebilirler.
YÖS sınavı, herkesin bildiği gibi, iki aşamalı yapılan üniversite sınavına göre oldukça basittir. Oysa YÖS, vasat bir öğrencinin dahi başarılı olabileceği düzeyde bir sınav. Yani liseyi dereceyle bitiren öğrencinin giremediği üniversitenin, giremediği bölümüne aynı okulu zor bitiren bir öğrencinin YÖS’le girebilmesi anlamına gelir. Şunu da söylemeden geçmeyelim: YÖS’e giren öğrenciler, öncelikle tıp, eczacılık, hukuk ve mühendislik gibi başarı sıralama barajlı bölümleri tercih ediyorlar. Yani ülkenin zeki ve çalışkan gençlerinin, sıralama barajına takıldıkları için tercih edemedikleri bölümlere beraber büyüyüp beraber okuduğu daha başarısız arkadaşları YÖS sayesinde giriyorlar. İşin acı yanı, hem de Türk vatandaşlığından çıkmak yoluyla bunu yapıyorlar. Adalet bunun neresinde? Arkadaşının girdiği bir bölüme giremeyen başarılı öğrenci kendine yapılan bu haksızlığı unutur mu sanıyorsunuz?
Ülkemiz üniversitelerinde 180.000 civarında yabancı uyruklu öğrenci var. Bunların belki de yarısını Türk vatandaşı olduğu halde YÖS’e girmek için vatandaşlıktan çıkanlar oluşturuyor.
Çağdaş toplumların en çok gereksinim duyduğu adaletli insanları, adaletsizlikle mi yetiştireceğiz?
Yurt dışından ülkemize gelecek öğrenciler için YÖS devam edebilir. Ancak ülkemizde doğan ve eğitimi burada tamamlayan öğrencilerin kullandıkları hülle yönteminin önüne geçilmelidir.

YORUMLAR (3)

  1. Salim diyorki:

    Teşekkürler YÖS konusu için.inşallah birileri görürde belki biri dikkate alır.çocukların emeklerine yapılan büyük haksızlıkvar ortada.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL