Yerel

Vali Enver Ünlü, Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivaline Katıldı

Giresun Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve 19 Mayıs Perşembe günü Vali Enver Ünlü’nün de katılımıyla start veren 45.Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivaline, 20 Mayıs Cuma günü Aksu Deresinin Karadeniz ile buluştuğu Giresun Adasının karşısındaki festival alanında devam edildi.

Vali Enver Ünlü, Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivaline Katıldı

4 bin yıllık bir geçmişi olan ve yöre halkı tarafından “Mayıs Yedisi” olarak da adlandırılan, Rumi Takvime göre 7 Mayıs (Miladi 20 Mayıs) yaz mevsiminin müjdecisi kabul edilir ve yıllardır aynı tarihte halk arasında çeşitli etkinliklerle kutlanarak bir festival haline geldi. 1977 yılına kadar “Mayıs Yedisi” adıyla, bu tarihten sonra “Aksu Şenlikleri” adını alan festival,1992 yılı başında alınan yeni bir kararla daha geniş kitlelerle sosyal ve kültürel ilişkilerin sağlanması ve sürdürülmesi amacıyla “Uluslararası Karadeniz Aksu Festivali” olarak kutlanmaya başlandı.
Her yıl 20 Mayıs günü Giresun´un doğusunda bulunan Aksu Deresinin Karadeniz ile birleştiği yerde insanlar toplanırlar. Özellikle hastalar, dertliler, çocuğu olmayanlar, dilekleri olanlar Aksu Deresinin kıyısına giderler bir dilek dileyip yedi çift bir tek taşı suya atarlar.
Aksu mahallinde yapılan bu törenler; Sacayaktan geçme, dere taşlama ve Karadeniz’in yaşanılabilir tek adası olan Giresun Adası’nın etrafında dolaşmak suretiyle üç ana bölümden oluşuyor.
Bu yılki festival kutlamalarının Aksu Festival alanındaki bölümüne katılan Sayın Valimiz, festivale ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu ile birlikte halkı selamladı.
Vali ve Belediye Başkanı tarafından sembolik olarak sacayaktan geçme etkinliğinin ardından protokol ve festivale katılan vatandaşlar, Aksu Deresi’nin denizle buluştuğu yerde sırtları dereye dönük şekilde yedi çift, bir tek taşı dilek tutarak dereye fırlattı. Tören daha sonra festival için il dışından gelen yerli ve yabancı halk dansları ekiplerinin sergiledikleri gösterilerle devam etti. Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceği festival, 22 Mayıs tarihinde sona erecek.
Aksu Festival alanındaki programa; Vali Enver Ünlü, AK Parti Milletvekilleri Sabri Öztürk ve Kadir Aydın, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Can, İl Emniyet Müdürü Saruhan Kızılay, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Şahin, siyasi parti temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali festival ile ilgili duygularını; “45. Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali’nin ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor; festivalin dolu dolu yaşanması için yoğun emek veren Giresun Belediyemize teşekkür ediyorum. 45. Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali’nde değerli hemşehrilerimizle birlikte coşkumuzu paylaştık, binlerce yıllık yöresel kültürümüzün vazgeçilmezleri olan geleneklerimizi yerine getirdik. Bu vesile ile bir kez daha tüm hemşehrilerimize bereket, huzur ve mutluluk diliyorum” ifadeleriyle dile getirdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL