Güncel

Üreticilere Fındıkta Budama ve Gübreleme Eğitimi Verildi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ekonomik ömrünü tamamlamış ve kuru fındık dallarında yapılacak olan bilinçli budamanın meyve verimi açısından önemli olduğunu kaydetti.

Üreticilere Fındıkta Budama ve Gübreleme Eğitimi Verildi

Karan, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliğinde fındık üreticilerine yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürdüklerini bildirdi.

Karan, merkez Kemaliye Köyü’nde Ziraat Odası tarım danışmanları ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından üreticilere fındıkta budama ve gübreleme eğitimi verildi.

Teorik ve uygulamalı gerçekleştirilen gübreleme ve budama eğitimiyle ilgili Karan, diğer meyve türlerin de olduğu gibi fındıkta da budama, düzgün ve kuvvetli bir ağaç oluşturmak, ağacı uzun süre verim çağında tutmak, kuvvetten düşmeye başlamış dalları ya da ocakları yeniden kuvvetlendirerek bir süre daha yüksek kaliteli meyve vermesini sağlamak amacıyla uygulanır. Budama, şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budaması olmak üzere 3 şekilde yapılır. Budama yapılırken, ocaklar arası mesafe 4 metre olmalıdır. Ocaktaki dal sayısı 5-6 adetten fazla olmamalı. Yaşlı dalların yerine bakılan ikame dallar ocağın dış kısmında gelişen kök sürgünlerinden seçilmeli. Budama ise doğru zamanda yapılmalı. Bahçedeki tozlayıcı olarak dikilmiş çeşitler kesinlikle kesilmemeli. Dallar budama testeresiyle toprak seviyesinden pürüzsüz bir şekilde kesilmelidir” bilgilerini verdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL