Genel Güncel

TÜRKÜLERE KONU OLAN DERE KURUMAYA YÜZ TUTTU

Dillerden düşmeyen ve adına birçok türküler bestelenen meşhur Batlama Deresi Giresun ilinde, Doğu Karadeniz dağlarından doğan, Karadeniz’e dökülen bir akarsu olma özelliğini taşıyordu.

TÜRKÜLERE KONU OLAN DERE KURUMAYA YÜZ TUTTU

SAVAŞ GAZETESİ ÖZEL HABER

Dillerden düşmeyen ve adına birçok türküler bestelenen meşhur Batlama Deresi Giresun ilinde, Doğu Karadeniz dağlarından doğan, Karadeniz’e dökülen bir akarsu olma özelliğini taşıyordu. Çal Dağı’nın batı kısmındaki Bektaş Yaylası’ndan doğan ve üzerinde hala dere ıslah çalışması yapılarak rahat bırakılmayan derede su debisi düştü, taş ve çim ortaya çıktı.

30 YIL ÖNCE SUYU İÇİLİYORDU

Giresun şehir merkezinin batısından denize dökülen, 161,4 km² alanın sularını toplayan akarsu 33 km uzunluğunda bir dereydi. Uzun ve dik bir havzaya sahip dere üzerindeki yıllardır bitmeyen çalışmalar, yöre halkını tedirgin etse de kurumaya yüz tutan görüntüsü yürekleri sızlattı. İş makinalarının yoğun bir şekilde çalıştığı dere kenarında sorularımızı yanıtlayan ve Giresun’da misafir olduğunu söyleyen vatandaşlardan Onur Can Erkek bu ilde misafir olmasına rağmen yaşanan durumdan üzüntü duyduğunu dile getirdi. Erkek: ” Giresun gibi güzel bir şehirde böyle bir derenin kıymetini bilmemek gerçekten endişe verici. Yeşilin tonunun ağır olduğu bölgede iki değerli şey var.

VATANDAŞ DURUMA YILLARDIR İSYANDA  Bir; akarsuların çok olması; ikincisi ise yeşilin fazlasıyla olması. Ben Giresun’da inşaat işleri ile ilgileniyorum, Bitlis’ten geldim. Yurdumuzun her yanı çok güzeldir ancak  özellikli olan yerlerde var. Sizlerin de burada görmüş olduğu gibi dereyi rahat bırakmıyorlar. Islah çalışması adı altında yapılan tüm işler derelerdeki su debisi ne iyice düşürdü. Bu dere Türkiye çapında belki de en güzel örneklerden biri. Devlet büyüklerimizin bu manada ciddi bir çalışma yapması lazım. Dere akarsu,  ırmak gibi yerlerde biraz daha çok düşünmek lazım. İnanır mısınız ben bu durumu gördüm içim sızladı” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL