Genel Güncel

TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü ile GRÜ Arasında İş Birliği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Giresun Üniversitesi (GRÜ) Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ı makamında ziyaret etti.

TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü ile GRÜ Arasında İş Birliği

Pandemi dönemi nedeniyle ertelenen bu ziyarette Giresun İl Koordinatörlüğü ve GRÜ’nün ortaklaşa çalışabileceği konulara değinildi.
Giresun İl Koordinatörü Kurşun, ilin en önemli geçim kaynağı olan fındık tarımında karşılaşılan problemlere ışık tutacak tespitler üzerine fikirlerini ifade etti. GRÜ rektörü Can da, Üniversitenin de uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Giresun için çok önemli olan fındık alanında YÖK Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’na alındığını ve “Fındıkta İhtisas Üniversitesi” kapsamına alındığı müjdesini verdi.
Kurşun, “Bu haber, Kurumumuzu fındık işleme ve pazarlama konusundaki teknik eksikliklerin giderilmesi ile doğrudan ilgilendirmekte; ayrıca fındık arazilerinde ara tarım olarak tıbbi ve aromatik bitkilerin ekilmesi, yem bitkileri tarımının yapılması, kışlık sebzelerin üretilmesi konularında da dolaylı olarak ilgilendirmektedir. Yatırımcıların sahada karşılaşabilecekleri problemler üzerine çözüm içerikli akademik çalışmalar bekliyoruz.” dedi.
Kurşun, bu çalışmalardan birkaçını şöyle sıraladı:“Fındık üretiminde ivedilikle makineli tarıma geçilmeli ve İl Koordinatörlüğümüzün makine parklarına olan hibe desteğini de dikkate alarak fındıkta dikim, gübreleme, ilaçlama, her türlü bakım ve hasat işlemlerinin bölge şartları gözetilerek yenilikçi tasarımlarla desteklenerek proto-tip makine çalışmalarının üniversitemiz ile koordineli bir şekilde yapılmasını talep ediyoruz. Yalnız bir örnek makine tasarımında dahi ulaşılacak başarı, ilimizde binlerce dekar arazinin makineli tarıma geçmesine vesile olacak, fındıktaki verim artışı ilimiz ekonomisine önemli finansal katkı sağlayacaktır. Çalışmalarla fındık tarımı ile ilgilenen binlerce vatandaşımızın refahına katkı sunulacaktır.Üniversitemizin gayretlerini, kalkınma iktisadı konusunda hali hazırda yatırımcıların önünde bulunan idari kısıtlamalar, hisseli araziler, mera mevzuatı, orman kanunu, hazine arazileri, kamu kaynaklarının yatırımcılar adına kullanımını artıracak güvenli ve kolay uygulamaların yaygınlaştırılması, bilgi ve becerilerin çalışanlara aktarılması adına ilimizde oluşacak üretim sinerjisi açısından çok kıymetli buluyoruz.
Bu bağlamda, ilimiz için TKDK’nın hibe destekleri ile birlikte özellikle ilk girişimlerin üniversitemiz tarafından teşvik edilmesi bekliyoruz.
Bunun yanı sıra üniversitenin yatırımcılar için tahsis edeceği arsalardaki yap işlet devret modeli ile TKDK yatırımlarına konu olacak projeler, üniversiteye mülkiyet açısından bir kazanım, yatırım yapacak işletmeler ile üniversite arasında staj ve uygulamalı eğitim protokolleri Giresun’a ve üniversiteye önemli kazanımlar sağlayacaktır.”
Görüşmede, özellikle ihtisaslaşma sonrasında Giresun’daki kamu ve özel kuruluşlarla oluşturulabilecek ortak çalışmaları heyecanla beklediklerini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz Can, bölgede yapılan turizm faaliyetlerine de değinerek; “Turizm işletmecilerine iletişim becerilerinin geliştirilmesi adına Üniversitemizin ilgili birimleri tarafından eğitimler verilebilir” dedi.
Kurşun, “TKDK tarafından desteklenen ilgili yatırım alanlarında, üniversitemizin de rehberlik edebileceği konuları üniversitenin ilgili birimlerine iletmeyi çok önemsiyoruz. Ayrıca kamu kurumları ile örnek bir iş birliği yapılması adına bu ziyaretin hem TKDK hem de üniversitemiz için önemli olduğunu düşünüyoruz.” ifadeleri ile sözlerini noktaladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL