Siyaset Yerel

Tığlı: “ÖNLEM ALINMAZSA DAHA FAZLA TAŞKINLA KARŞILAŞACAĞIZ”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati TIĞLI Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a Dereli İlçesinde felakete sebep olan köprü yerine yenisinin aynı risk faktörleri gözetilmeden inşa edildiğinden haberi olup olmadığını sordu.

Tığlı: “ÖNLEM ALINMAZSA DAHA FAZLA TAŞKINLA KARŞILAŞACAĞIZ”

BİR İŞ MAKİNESİ SÜREKLİ NÖBET Mİ TUTMALI?
Giresun’da her üç yılda bir büyük bir taşkının meydana geldiğini hatırlatan Tığlı konuya ilişkin yaptığı açıklamada “25 Haziran 1965, 20 Haziran 2002 ve 17 Ekim 2010 tarihlerinde meydana gelen taşkınlardan elde edilen deneyimlerin yeterince değerlendirilmediği görülüyor. Hatta vatandaşlarımız, 2010 yılındaki taşkında Akkaya Deresi köprülerinin tıkandığını ifade etmiş. Taşkınlara hazırlıksız yakalanmanın ve gereken tedbirleri almamanın sonucunu en son 22 Ağustos 2020’de yaşanan afetle deneyimledik. Demek ki sorun o zaman görülüp tespit edilse, tedbirler alınsa 22 Ağustos felaketi yaşanmayacaktı. Hala yeterli açıklığı, yüksekliği olmayan, su tahliyesi bulunmayan üzerindeki suyu köprüyü delerek tahliye ediyorsak bu konuyu masaya yatırmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Karadeniz Bölgesi’nin sahile bakan havzalarında şiddetli yağış, yüksek eğim, yüksek engebe, yoğun akarsu ağı gibi morfolojik özellikleri ve kolay aşınan toprak örtüsü nedeniyle oldukça fazla sel ve taşkın yaşanmaktadır. Doğu Karadeniz Bölgesinin önemli akarsularından biri olan Giresun Aksu Çayı havzasında yer alan Dereli havzasında yağışın kısa sürede ana akarsuda toplanabildiği ve aşağı bölgelerde taşkın tehlikesini artırdığını” hatırlattı.
Giresun’da 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen taşkında Akkaya Deresi (Dereli Deresi) üzerinde bulunan iki köprünün tıkanması ve sediment yüklü derenin ilçe merkezine yönelmesi sonucu büyük bir felaket meydana geldiğini hatırlatan CHP’li Tığlı, “Dereli Deresi yatağının yerleşime açılarak daraltılması ve buna bağlı olarak köprülerin kısa, menfez açıklıklarının dar tutulması, birbirine bir taraftan 5 diğer taraftan 8 metre mesafede bulunan iki köprüden aşağıda olanının yatağa eğimli, dik konumda olması, derenin enerjisinin kırılarak sedimentin Aksu’ya boşalmasını yavaşlatmış, selle gelen ağaç kök ve dallarının ve köprülerin tıkanmasını kolaylaştırmıştır” açıklamasını yaptı.
CHP’li Tığlı, Akkaya (Dereli Deresi) ve Aksu Çayı’nın birleştiği noktada yapılan yeni köprünün felakete sebep olan köprünün eksik ve yanlış mimari, mühendislik hataları ve inşa kusurlarına benzer biçimde projelendirilerek yetersiz yükseklikte ve açıklıkta inşa edilmesi sebebiyle ilçenin yeniden sel afetine maruz kalacağı endişeleri bir hayalet gibi ilçemizde varlığını sürdürmektedir” derken Bakan Murat Kurum’a aşağıda ki soruları yöneltti.
Taşkın karşısında bahsettiğimiz sebeplerle sürekli bir risk altında bulunan Dereli İlçemizde yeni yapılan köprü’nün bu bilgiler, bulgular, morfolojik faktörler göz önünde bulundurularak inşa edilmediğine yönelik iddialar tarafınıza da iletilmiş midir?
Dereli İlçemizde son dönemde yağan sağanak yağmurlarda yaşanan felaketlerin tekrarı endişeleri karşısında alınan tedbirler nelerdir? Bahsi geçen köprünün yetersiz yükseklik ve açıklık sebebiyle yeniden tıkanarak ilçe için tehdit meydana getirmesine yönelik sürekli olarak bir iş makinesinin müdahaleye hazır olarak bekletilmesi dışında hangi önleyici tedbirler alınmıştır?
Yine son dönemdeki sağanak yağmurlarla birlikte ilçenin ortasından geçen köprüde biriken suların, köprü üzerine biriken suları tahliye edecek gider yapılmaması sebebiyle iş makinasıyla zemin delinerek boşaltıldığı görülmektedir. Bunu ne şekilde değerlendiriyorsunuz?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL