Köşe Yazısı

TARİKATIN ŞARTI KAÇ?

Son günlerde en çok konuşulan konular arasında “tarikatlar” var. Birgün gazetesinden Timur Soykan yazdı. 6 yaşında bir kız çocuğunun imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını..

TARİKATIN ŞARTI KAÇ?

Son günlerde en çok konuşulan konular arasında “tarikatlar” var. Birgün gazetesinden Timur Soykan yazdı. 6 yaşında bir kız çocuğunun imam nikahıyla evlendirildiğini ve çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikayetçi olmasını köşesine taşıdı.

Allah tek, peygamberimiz son peygamber, kitabımız son kutsal kitap. Kutsal kitabımız kuranı Kerim’de Bakara suresi 163. Ayet de “Hepinizin ilahı tek ilah olan Allah’tır. Ondan başka ilah yoktur. O, Rahman ve Rahimdir.” Buyurulur. Son peygamberin Hz. Muhammed olduğu anlatılır. Kuran-ı Kerimin insanlığa inmiş son kutsal kitap olarak indiği tebliğ edilir.

Allah’ın, peygamberin, kitabın tek ve son olduğu İslam dinimizde bu kadar mezhep, tarikat, cemaat nasıl türedi? Neye hizmet eder? Amaçları nedir? Özelikle ülkemizde siyasi partiler ilk önce tarikat, cemaat topluluklarını ve kâinat önderlerini arkalarına alırlar. Seçim kazanmak ya da iktidara gelmelerinde onların oy potansiyeline oldukça ihtiyaç duyarlar.

Yüce kitabımızda Allah bizlerden neler istiyor;

-Allah’a şirk koşma.

-Kul hakkı yeme.

-Akrabaya, düşküne, yoksula yardım et.

-Yetim ve öksüze sahip çık.

-Adaletli ol.

-Başkasının malını çalma.

-Başkasının namusuna göz dikme.

-İnsan öldürme.

-kimsenin arkasından gıybet etme.

-Haksızlık karşısında susma.

-Ezilenden yana ol düşkünü kaldır.

-Hayvanları doğayı sev ve yaşat.

-Kalp kırma.

-Nimetini kutsal bil.

-Anne babaya öf bile deme.

-Sürekli tövbe halinde ol.

-Rızkını veren yaradandır isyan etme.

-Ahirete, imtihan gününe inan yaptıklarından hesaba çekileceğini unutma.

-Cennet ve cehennemin sana ödül ya da ceza olarak karşına çıkacağını bil.

-Gerçek dünyada “ahirette” seni kurtaracak iyiliklerindir ona göre yaşa.

-Sevgi en kutsal olandır sev, say kalp kırma.

-Nokta kadar kötülüğün nokta kadar iyiliğin, sana ceza ya da mükafat olarak döneceğini unutma.

-Dünyadan ahirete götüreceğin tek şey; iyiliklerin, hayırların, güzelliklerin olduğunu bil ve ona göre yaşa.

-Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.

Bunların hepsi kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de geçiyor. Siz hiç kuran-ı Kerim’de tarikat, tasavvuf, şeyh, evliya, mezhep, cemaat diye bir şey okudunuz mu? Okuyamazsınız! Çünkü yok. Bunlar sonradan hayatımıza sokulan ve İslam dininin bir parçası gibi gösterilen oluşumun ta kendisidir. Kuran’da tarikat kavramı yoktur! Tam tersine, Kuran, Müslümanların parçalanıp bölünmemesini öğütler.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyetin ilk yıllarında inanacağımız tek tarikatın “medeniyet” tarikatı olması gerektiğini şu sözleriyle açıklamış; “Ey millet! İyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat medeniyet tarikatıdır.”

İslam’ın şartı beş, imanın şartı altı. Sahi tarikatların ve cemaatlerin şartı kaç?

Sağlıcakla…

Damga gazetesinden alıntıdır.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL