Güncel

“Süt İçmek, Peynir Yemek Lüks Oldu!”

CHP Giresun İl Başkan Yardımcısı Sosyolog Eczacı Elvan Işık Gezmiş, hayat pahalılığına ve artan temel gıda fiyatlarına isyan etti.

“Süt İçmek, Peynir Yemek Lüks Oldu!”

Gezmiş, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Açıklanan üretici fiyat artışları, temel gıdaya erişimin gittikçe zorlaşacağını ve yetersiz beslenme sorununun ağırlaşacağını işaret ediyor. Süt içmek, peynir yemek lüks oldu” diyen Gezmiş şöyle devam etti; “Gübre, mazot, ilaç, elektrik gibi maliyet artışlarının en somut yansıması, TÜİK’in ekim ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi rakamlarında ortaya çıktı. Tarım-ÜFE ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yıllık yüzde 163,32 yükseldi.

Tarım-ÜFE’deki bu artışın, kısa sürede perakende satış fiyatlarına yansıması, halen pek çoğu çift haneli fiyatlarla satılan temel gıda ürünlerinin, yüklü zamlarla daha da erişilemez hale gelmesi kaçınılmaz.

Endeksin kapsadığı 92 maddenin, 59’unda fiyat artışı yaşandı. Bu, gıda fiyatlarında yeni zamlarla yükselişin süreceğinin göstergesi. Mevsimi olmasına karşılık portakal, mandalina, limon, greyfurt vb. narenciye ürünlerindeki üretici fiyat artışının yüzde 361 olmasıyla, kış mevsiminin bu en yaygın tüketilen meyvelerine geniş kesimlerin ulaşımı daha da zorlaşacak. Fiyat artışının; pirinçte yüzde 230, süt ve süt ürünlerinde yüzde 125 olması, bu ürünlerin marketlerdeki raf fiyatlarına yüklü zamlar geleceğinin habercisidir.

Milyonlarca ücretli, dar gelirli, emekli, asgari ücretli şimdiden pek çok ürünü satın alamama, tüketememeye başladı. Peynir, tereyağı, yoğurt vb. temel gıdaların ana maddesi sütte, TÜİK verisiyle üretici fiyatında gerçekleşen artış, bu ürünlerin perakende fiyatlarının milyonlarca hanenin alım gücünü kat kat aşacağının, milyonlarca çocuğun yetersiz beslenme riskiyle karşılaşacağının işareti. İktidarın yanlış tarım politikaları çocuklarımızı yetersiz beslenmeye mahkum ediyor.” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL