Köşe Yazısı

RAMAZANDA HERKES KALİTELİ MÜSLÜMAN !!!

Bir Ramazan Ayı daha geldi çattı ya, kısa bir süre için herkes kaliteli, samimi, müttekî, dürüst, iyilik sever Müslüman olacak besbelli…Bir aylığına canım, daimi değil…Telaşlanmaya gerek yok yani. Geçici ve..

RAMAZANDA HERKES KALİTELİ MÜSLÜMAN !!!

Bir Ramazan Ayı daha geldi çattı ya, kısa bir süre için herkes kaliteli, samimi, müttekî, dürüst, iyilik sever Müslüman olacak besbelli…Bir aylığına canım, daimi değil…Telaşlanmaya gerek yok yani. Geçici ve arızi ! bir mesele anlayacağınız…

Ramazan münasebetiyle, örf ve adet gereği, veya birilerine nazire olsun diye bol bol Kur’an okumalar, içeriği veya niceliği iyi anlaşılmasa da hatim indirmeler, ayrı ayrı mekânlarda mukabelelere iştirak etmeler, camilere akın etmeler, özel davetler, özel ziyafetler, özel ziyaretler…

Senenin on bir ayında yarı üryan olan, tesettür kelimesine bile tahammül edemeyen, edep-haya sınırlarını ihlal etmekte sakınca görmeyen; ancak Ramazan Ayında aklı sıra örtünen, giyinik kıyafetlerinin bile İslâm ile alakası olmayan nice hanım kardeşlerimiz…

11 ay boyunca günah-sevap, helal-haram, Cennet-Cehennem aklına gelmeyen, veya manevi konularda duyarsız olan; ama Ramazan Ayında içkili mekanlarının pencerelerini örtü veya gazete kâğıdı ile kapatan işletme sahipleri…Meyhaneciler, bar işletmecileri ve benzerleri….

Hele bir de seçim arefesi olursa, dokunma keyfimize.. Siyasetçiler, sanatçılar, sporcular, iş adamları, medya mensupları, kanaat önderleri, abidik-gubidik hocalar, akademisyenler, yazar-çizerler, allâme-i cihanlar ve daha niceleri….Herkes İyi Müslüman ! olma yarışına girecek. Herkes takva sahibi, samimi Müslüman, ehli tarik olmak için mücadele edecek. Hatta bir çokları bu gayretleri neticesinde sadık ve samimi Müslümanları sollayacak ve susturacak…

Ramazan Ayı boyunca televizyonlarda, radyolarda, yazılı basın organlarında, ramazan programlarında ne fetvalar duyacağız, ne menkıbeler dinleyeceğiz, ne saçmalıklar işiteceğiz bir görün hele….Her önüne gelen Allâme-i Cihan olacak ve her konuda Uzman edası ile neler konuşacak neler…Allah c.c. bu süre içinde bizlere sonsuz sabırlar vere, tahammül ve dayanma gücü nasip eyleye.

“Canım ne var ki bunda. Adamlar Ramazan Ayına saygı duyuyorlar, bunları eleştirmek de niye !” Denilebilir. İyi ama, Allah Ramazan Ayına saygı duymamızı emretmiyor ki, oruç tutmamızı emrediyor. Bizim söz konusu ettiğimiz söz konusu ettiğimiz kişiler Müslüman insanlar. Manevi değerlere saygı duymak güzel olmakla beraber eksiktir, sorunları çözmüyor.

Bunları söylerken sakın ola ki, Ramazan Ayı’na mahsus olan bu yarışlardan, bu duruşlardan, bu gayretlerden şikâyetçi olduğumuz anlaşılmasın ha, aman aman ha…Zaten öküzün altında devamlı buzağı arayan, yok mu küçücük de olsa bir malzeme, onu değerlendirelim, kullanalım diye yol gözleyen bir güruh daima iş başındadır, ola ki, bu durumdan haberdar olurlar da, halimiz yaman ! olur,..

Tabii ki bunlar güzel şeyler, olması gerekenler aslında. Ne var ki, her zaman bu minval üzere olmalıdır insanlar… Samimi, sadık, vefakâr, müttekî, ciddi ve ihlaslı olmalı Müslümanlar. Bu güzel hasletler Ramazan Ayı’na münhasır da değil, daimi olmalıdır.

Tüm bu hadiseler gösteriyor ki, Ramazan Ayları mübarektir, sebeb-i berekettir…Ramazan Ayları ibadet, zikir ve duaların zirve yapmasına sebeptir, sükûnete vesiledir, yardımlaşma ve sosyal dayanışma nedenidir, huzur ve güven demektir. Ramazan Ayları kardeşlik duygularının kabardığı, manevi hasletlerin çoğaldığı anlardır; en azından böyle olmaları gerekir.

Ramazan aylarında yardımlaşma, dayanışma, merhamet, ülfet, muhabbet, sevgi-saygı duyguları zirvelere ulaşır. İnsanlar bir başka hislerle dolup taşar adeta. Güneş bir başka doğar, çiçekler bir başka kokar, sular bir başka ses çıkarır akarken Ramazan aylarında. Kuşların cıvıltıları, esen rüzgârların nağmeleri, yaprakların ve otların hışırtıları ayrı bir renk katar Ramazan günlerine…

Bu itibarladır ki; bizler her şeye rağmen inancımız gereği bardağın dolu tarafına bakmaya, insanlar hakkında Hüsn-ü Zanda bulunmaya, güzel şeyler düşünmeye, iyi niyetlerimizi muhafaza ve müdafaaya gayret edelim.

Kalbinizin sahibine, dünya ve Âhiretin Rabbine emanetsiniz Müslümanlar. Hayırlı Ramazanlar, hayırlı iftar ve sahurlar, hayırlı günler, hayırlı işler.

Selam ve dua ile…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL