Köşe Yazısı

RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ

Bilindiği gibi İslâm Dini beş ana esas üzerine inşa edilmiştir. Biz Müslümanlar bunu “İslâm’ın Şartı Beştir” şeklinde idrak etmiş ve adeta slogan haline getirmişizdir. Yani bu beş temel esas olmadan..

RAMAZAN GELDİ, HOŞ GELDİ

Bilindiği gibi İslâm Dini beş ana esas üzerine inşa edilmiştir. Biz Müslümanlar bunu “İslâm’ın Şartı Beştir” şeklinde idrak etmiş ve adeta slogan haline getirmişizdir. Yani bu beş temel esas olmadan Müslümanlık olmaz. Ki, bu beş temel esas: Kelime-i Şahadet, Namaz, Oruç, Hac ve Zekâttır.

İslâm’ın beş şartından biri olan oruç, ramazan ayında eda edilir. Ramazan Ayı, hem oruç ayı olmasından dolayı, hem de Kur’an-ı Kerim’in Ramazan Ayı içerisine gizlenmiş olan Kadir Gecesi’nde inzal olmaya başlanması dolayısıyla Müslümanlar açısından hem kutsaldır, hem de mübarek bir zaman dilimidir.

Konumuzla ilgili olarak önce Ramazan Ayı ve Ramazan Orucu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de beyan edilen bazı Ayet-i Celile meallerine bir göz atalım:

“Ey iman edenler ! Oruç, sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılınmıştır. Umulur ki, (oruç tutarak günahlardan ve haramlardan) korunursunuz.(Bakara Suresi. ayet:183).

“Orucun farz kılındığı ramazan ayı, insanlara hidâyet rehberi olup onlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayırıcı en açık delilleri ihtiva eden Kur’an’ın indirildiği aydır. İşte bu sebeple içinizden ramazan ayına erişen orucunu tutsun. Ancak hasta veya yolcu olup da oruç tutamayan kimse, tutamadığı oruçları başka günlerde tutsun. Allah sizin için kolaylık diler, fakat zorluk dilemez. Bütün bunlar sayıyı tamamlamanız, size doğru yolu gösterdiği için Allah’ın yüceliğini tanımanız ve O’na şükretmeniz içindir. (Bakara Suresi. ayet:185)

Aziz ve Celîl olan Allahü Tealâ bir hadis-i kudsi’de: “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim” buyurmuştur.

Ramazan ve oruç ile ilgili olarak, Rahmet ve merhamet Peygamberi olan Örneğimiz, Liderimiz ve Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav) in Hadsi-i Şeriflerine müracaat edelim ve bakalım neler buyurmuşlar:

“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş (küçük) günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 28, Savm 6). “Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa, ‘ben oruçluyum desin’” (Buhârî, Savm 9). “Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terk etmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.” (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

” Oruç kalkandır. Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.”

“Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.” (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.). “Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz!. Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnızca uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21). “Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!” (Heysemî, 203 III, 179). “Mü’min öldüğü zaman, namazı baş ucunda, zekâtı sağında, orucu solunda bulur.” (Bkz. Heysemî, III, 51). “Oruç, oruçluya yakışmayan şeylerle (yalan ve gıybetle) zedelenmedikçe (tutan için) bir kalkandır.”

“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhârî, Savm 5). “Büyük günahlardan kaçınılması halinde (oruç), beş vakit namaz, iki cuma ve iki Ramazan, aralarında (işlenecek küçük) günahlara keffârettir”. “Eğer kullar, Ramazan’ın fazîletlerini bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temennî ederlerdi…”

“Kim Allah Teala yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.”. “Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur” . “Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi, Allahü Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167- 168)

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL