Siyaset

Necati Tığlı; “TÜİK Tarımsal Girdi Endeksi Yüzde 107 Artarken Çay 6 lira 70 Kuruş!!!”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı;” Yaş Çay Alım Fiyatları TÜİK Verilerinin Bile Çok Altında Kalmıştır” dedi.

Necati Tığlı; “TÜİK Tarımsal Girdi Endeksi Yüzde 107 Artarken Çay 6 lira 70 Kuruş!!!”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarını çay üreticisine bir müjde gibi duyurmuş ve yaş çay alım fiyatını % 73 yükselterek kilosunu 3 lira 87 kuruştan 6 lira 70 kuruşa ve 30 kuruşluk destekleme katkısı ile birlikte 7 liraya çıkarttığını açıklanmıştı.

Fiyatlar Manipülasyondur
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 2022 yılında yaş çay alım fiyatlarının % 73 arttırıldığını söylemek ülke gerçekleri karşısında algı yaratmaktan başka bir şey değildir. Açıklanan fiyatlar, TÜİK rakamları üzerinden değerlendirildiğinde dahi çok yetersiz kaldığı görülmektedir. Dolayısıyla açıklanan fiyatların AKP’ye reklam yapmaktan başka bir faydası yoktur” dedi.

TÜİK Tarımsal Girdi Endeksi Yüzde 107 Artarken Çay 6 lira 70 Kuruş!!!

TÜİK Tarımsal Girdi Fiyat Endekslerinin bile verilen fiyatın üretici için bir müjde değil acı gerçeklerin bir itirafı olduğunu söyleyen Tığlı, “TÜİK verilene göre 2022 yılı Mart ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi aylık % 15.16, yıllık % 107.70 artış göstermiş, 2016 yılından bu yana düzenlenen Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, 2022 yılında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. 2021 yılının aralık ayına göre % 47.98 yükselmiş yine aynı yılın on iki aylık ortalamasına göre de % 44.42 artış göstermiş çıkıp bu rakama müjdemi diyorsunuz” açıklamasını yaptı.

Fiyat Açıklarken Önce Maliyet Analizlerine Bakın

Tığlı, ÇAYKUR’un 2019, 2020 ve 2021 yılında ki yaş çay alım fiyatlarına bakıldığında fiyatların oldukça düşük seyrettiği görülmektedir. Bakanlığa bağlı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu, tarımsal destekleme ödemeleri planlanırken hangi bilimsel metotları kullanıyor çok merak ediyorum. Ülkenin üretim koşullarını, üretim girdi maliyetlerini nasıl araştırıyor nasıl bir değerlendirme yapıyor merak ediyorum. Tüm bunların cevabından sonra üreticiden yana olan bir fiyat açıklanmayacaksa bu kuruma da bu kurumda ki bol sıfırlı maaş alan elemanlara da bu görevleri hiç vermeyin. Bırakın Cumhurbaşkanı Erdoğan gönlünden ne geçiyorsa onu versin, nasıl olsa cebinden vermiyor ve nasıl olsa üretici adına vermiyor” ifadelerini kullandı.

TÜİK’ten feyz alıp maliyet fiyatlarını yok sayıp % 73 artış yaptım, hadi bakalım demekle sadece alana otobüslerle getirdiğin toplama kalabalıktan alkış alırsın diye sözlerine devam eden Tığlı, “Çay üreticisi kan ağlıyor. Sakın ola ki üreticiden ne bir alkış ne de bir teşekkür bekleme. Siz üreticiye ne verdiniz ki ne isteyeceksiniz” çıkışını yaptı.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, ÇAYKUR Genel Müdürü tarafından yapılan kampanyamızı bugün açtık, bugün itibariyle kim ne kadar çay getirirse alıyoruz açıklamasını hatırlatarak her sene oynanan oyun bu yıl da oynanır ve özel sektör açıklanan bu fiyatın altında bir fiyat belirler ve tüm AKP’liler “Bakın! Demek ki ÇAYKUR iyi fiyat vermiş. Bu üreticilere de bir türlü fiyat beğendiremiyoruz” demek yerine “üretici neden açıklanan bu fiyatlardan çayını satmıyor da gidip özel sektöre daha ucuza çay satıyor? önce bu sorunun cevabını aramalıdırlar” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL