TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 1,5 yıl oldu Çaldağ afet konutları ne oldu diye sordu.
Çaldağ köyüne yaptırılacak 24 konut ve 19 işyerinin ihalesinin belirsizliğini TBMM gündemine taşıyan Necati Tığlı TBMM Genel Kurulunda söz alarak yaptığı konuşmada “Çaldağ’a yapılacak afet konutlarını Bakanlık unuttu bu yaşananlardan Cumhurbaşkanı haberdar mı merak ediyorum” dedi.
TBMM Genel Kurulunda Milletvekillerine seslenen Giresun Milletvekili Necati Tığlı; “2020 yılında Giresun’da yaşanan Sel Felaketinde büyük zarar gören Batlama Vadisinde ki Çaldağ’da yaptırılacak 24 konut ve 19 işyeri aradan geçen 496 güne rağmen hâlâ yapılmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanı, yaşanan afetten bir yıl sonra konut ve işyerlerinin, köy evlerinin yıl sonuna kadar teslim edileceğini ve yapılması gereken her şeyin yapıldığını ifade ederken sanırım Çaldağ Afet Konutlarını unutmuştu. Oysa biz defalarca hatırlatmıştık. Bir kez daha soruyorum: 25 Kasım 2021’de ki ihale neden iptal edildi? Ve ihale için neden bu tarihe kadar beklendi? Afetleri siyasi şova dönüştüren AKP, Çaldağ’da 24 konut ve 19 dükkânın inşa edilmesi için neyi bekliyor? Bugün ihale yapsanız bile yaşattığınız mağduriyeti telafi edemezsiniz. Ayrıca; bu yaşananlardan Sayın Cumhurbaşkanı haberdar mı onu da merak ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konuya ilişkin olarak birde soru önergesi veren Necati Tığlı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a “proje yeniden ihaleye ne zaman çıkacak” diye sordu.
Milletvekili Necati Tığlı, “afetin üzerinden bir yıl geçtikten sonra Dereli ve Doğankent ilçelerinde 227 konut ve 152 dükkânın 2021 Eylül ayına kadar, kalan konutların ve köy evlerinin ise yılın sonuna kadar teslim edileceğini ve acilen yapılması gereken her şeyi yaptığınızı belirtmenize rağmen, Çaldağ Afet Konutları ihalesi bir türlü gerçekleştirilmemiştir” dedi.
Konuya ilişkin olarak Eylül 2021’de bölgede yürüttüğü çalışma ve ziyaretlere göre, ev ve işyerleri yıkılan ya da güvenli olmadığı için yıktırılan vatandaşlara verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden CHP’li Tığlı, “TOKİ tarafından yaptırılacağı iddia edilen konut ve işyerleri ile ilgili hiçbir girişimin yapılmadığını, vatandaşların kendi imkanları ile onardıkları konut ve işyerlerinin afet riskinin devam etmesi sebebiyle sigortalanamadığını, vatandaşların sürekli olarak oyalandığını ifade ettik. Bunun ardından bölgede incelemeler yapıldı ve ihalenin yakın zamanda gerçekleştirileceği duyuruldu” açıklamasını yaptı.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
2020 yılında Batlama’da meydana gelen ve 3 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketi sonrasında İl Özel İdaresi tarafından yapılan çalışmalar nelerdir? Bakıma alınan köprü ve istinat duvarları var mıdır? Varsa durumları nelerdir?
Yapılan araştırma ve incelemelere göre Batlama’da sel felaketinde yıkılan 24 konut ve 19 dükkânın yeniden inşa edilebilmesi için nasıl bir çalışma yapılması gerekmektedir? Bu yapıların tekrar inşa edilmesi için Kentsel Dönüşüm Programı uygulanması çalışmalarınız içinde yer almakta mıdır?
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 25 Kasım 2021 tarihinde ihaleye çıkan projenin iptal edilmesinin gerekçeleri nelerdir? Ayrıca ihalenin 25 Kasım 2021 tarihine kadar (450 gün) beklenmesinin nedenleri nedir? Bu proje ne zaman yeniden ihaleye çıkarılacaktır? Afet kapsamında yapılacak ev ve işyerleriyle ilgili olarak, Toplu Konut İdaresi ile yapılan protokolün gereği neden yerine getirilmemiştir?
Yapılacak 24 konut ve 19 işyeri için ilgili kurum ve kuruluşlardan beklenilen rapor ve onayın gecikme sebebi nedir? Diğer afet bölgelerinde konut ve işyerleri teslim aşamasına gelmişken burada yaşanan gecikme bir ayrımcılık değil midir?
Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin tam anlamıyla giderilmesi için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmaktadır? Dereli’de teslim edilme aşamasına gelen konutların Batlama’da henüz ihale bile edilmemiş olmasını nasıl izah edeceksiniz?
Batlama Yolu üzerinde dere yatağına inşa edilen ve hâlâ büyük bir risk altında olan Kapalı Spor Salonu’nun güvenliğinin sağlanması için neden bir çalışma yapılmamaktadır?
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)