Güncel Siyaset

Milletvekili Tığlı, Giresun’daki Elektrik Altyapısı Sorunlarına Değindi

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı Giresun’da yaşanan elektrik sorunlarını TBMM’de gündeme getirdi.

Milletvekili Tığlı, Giresun’daki Elektrik Altyapısı Sorunlarına Değindi

Milletvekili Tığlı’nın elektrikte kademeli tarife uygulaması hakkında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na yönelttiği soru önergesi ve açıklamaları ardından, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı elektrik faturaları için inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

Amaç Dar Gelirlinin Korunması mı Dağıtım Şirketlerinin Kazançları mı?

Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elektrik fiyatlarındaki artışla ilgili ifadelerini ve Giresun’da elektrik altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sorunları dile getirdi.

“Sayın Cumhurbaşkanı dün elektrik fiyatlarındaki artışın olabilecek en düşük seviyede tutulduğunu söyledi. Kararın dar gelirliyi korumadığını, devletin vatandaş adına ürettiği elektriği sattığı dağıtım şirketlerinin devletten aldığının tam 6 katına vatandaşa fatura etmesiyle, artışın ifade edildiği gibi en düşük seviyede olmadığını da yalnızca bir seferde yüzde 130 zam yapılmasıyla görüyoruz. Bu kadar fahiş kazanç elde edilen başka bir sektör var mıdır? Bunun yanında, Giresun düşük kaçak tüketimiyle örnek bir şehirken dağıtım hizmetine gelince 750 mahalle ve köyümde şikâyeti olmayana rastlamadım. AKP’ye oy veren vatandaştan AKP’li siyasetçiye kadar onlar da yıllardır dert yanıyor. Özellikle yaz aylarında artan nüfus, teknoloji kullanımında yaygınlaşmayla birlikte trafo kapasitesi, elektrik hattının yeterli hâle getirilmesiyle birçok köyde otuz kırk yıl öncesinin 30-40 aileye göre planmış elektrik altyapısı şimdi 150-200 haneye, yaz aylarında ise 10 katından fazla artan nüfusa verimli enerji sağlayamıyor”

Elektrik fiyatlarındaki artışa ilişkin Cumhurbaşkanının açıklamasını değerlendiren Tığlı “Elektrikte kademeli tarife uygulamasına geçilmesini dar gelirli vatandaşlarımızın korunması olarak ifade eden EPDK’nın ardından, Sayın Cumhurbaşkanının son zamları olabilecek en düşük seviyede diye açıklamasına şaşırmıyorum. Ayrıca bu ilk defa olmuyor. Benzer biçimde 25 Aralık 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı “yılbaşından itibaren, elektrik fiyatlarında konutlarda yüzde 10 indirim yapıyoruz” demişti. Hemen ardından Enerji Bakanı, elektrik faturalarında dağıtım bedelinin Avrupa’dan daha düşük olduğunu söylemişti. Sonra ne oldu peki? 01.01.2019 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Dağıtım Şirketlerine, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından verilen enerji toptan satış tarifesinde indirime gidildiği duyurdu. Dağıtım şirketlerinin devletten elektriği yüzde 27 daha ucuza almaları sağlanarak daha fazla kâr elde etmeleri sağlandı, vatandaşın faturasına indirim olacaktı, ne söylendi ne oldu?” ifadelerine yer verdi.

Yine 2021 Temmuz ayında yüzde 15 zam ardından gelen tepkiler sonucu Ekim ayında yapılacak elektrik zammını geri çekmek zorunda kaldılar diyen Tığlı, “bir de üzerine zam yok, tüketiciyi mağdur etmeyiz diye propaganda yapmayı ihmal etmemişlerdi. Şimdi yüzde 130 zam yapıp Haziran’da zam yok tüketiciyi koruyoruz derlerse ya da bir kısmını geri alıp büyük indirim yapıyoruz derlerse şaşırmam” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e Giresun’da elektrik altyapı yetersizliğinden kaynaklı sorunları içeren soru önergesi veren CHP Milletvekili Necati Tığlı “dağıtım firmalarının kamu yararını öne çıkaran bir anlayış yerine, daha fazla kâr anlayışı ile hareket ederek, altyapı desteğini güçlendirecek yatırımları ihmal etmesi, daha kaliteli, sürekli ve düzenli bir elektrik dağıtım hizmeti yürütülmesinin önündeki en büyük engel” ifadelerine yer verdi.

Necati Tığlı’nın, Bakan Fatih Dönmez’e soruları şu şekilde:

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EUAŞ) elektrik şirketlerine yılda ne kadar elektrik satmaktadır? Bu şirketler EUAŞ’tan aldığı bu miktarda elektriği vatandaşlarımıza ne kadara fatura etmiştir? 2021 yılı için bu tablo ne şekilde gerçekleşmiştir?

Giresun ilinde 2021 yılı için elektrik tüketim miktarı nedir? Giresun İline dağıtım hizmeti veren şirket buna karşılık vatandaşımızdan ne miktarda tahsilat gerçekleştirmiştir? Giresun ilinde son iki yılda gerçekleşen kayıp kaçak oranı nedir? Giresun kayıp kaçak elektrik miktarı diğer illere ve dağıtım bölgelerine göre ne şekildedir? Giresun İlinde bakımsız trafo ve elektrik hatlarından kaynaklı olarak ne kadar kayıp-kaçak oranı ortaya çıkmaktadır?

2020-2021 yıllarında ilgili elektrik dağıtım şirketinin Giresun İlinde yatırım harcaması miktarı nedir?

EPDK’nın “Kalite Faktörü Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar” başlıklı 21.12.2017 tarihli 7531 sayılı kurul kararı doğrultusunda Giresun İlinde elektrik dağıtım hizmetinin kalitesinin artırılabildiğini düşünüyor musunuz? Bakanlığınızın “dağıtım bölgelerinde hizmet kalitesinin her yıl artması hedefi” Giresun İlinde hangi oranda gerçekleştirilmiştir?

Dağıtım hizmetinin özelleştirilmesi ardından 2010 yılından bugüne Giresun ilinde özellikle yaz aylarında katlanan nüfus ve çağın teknoloji kullanımındaki artışa paralel olarak trafo, elektrik hattı kapasitesi artırılmayan, yenilenmeyen, yeterli düzeye getirilmeyen köy ve mahalleler hangileridir? 30-40 yıllık elektrik altyapısıyla hizmet götürülen köylerimiz hangileridir? Bu köylerde 30-40 haneye göre planlanmış elektrik altyapısıyla, şimdi 150-200 haneye verimli enerji sağlanması mümkün müdür?

Giresun’da dağıtım hizmetine yönelik olarak vatandaşlarımızın EPDK, CİMER üzerinden yapılan başvurularının kaçına cevap verilmiştir? Kaçı vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda sonuçlandırılmıştır? Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi’nin yaptığı inceleme ve denetimler, raporlar bağlamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun dağıtım şirketine uyguladığı idari yaptırımlar ve gerekçeleri nelerdir?

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL