TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Mecliste yaptığı konuşmada Tirebolu Harşıt Vadisi’nin tahrip edildiği ve bu sebeple sel, afet risk raporu hazırlanmasına yönelik verilen önergesine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen yanıtı değerlendirdi.
Milletvekili Tığlı konu ile ilgili verdiği yanıtta; 22 Ağustos 2020 tarihinde yaşanan sel afetinden bir yıl önce CHP Grubu tarafından İl Genel Meclisine verilen önergenin bulunmadığına yönelik yanıtını hatırlatarak “Bu kafayla yeni felaket risklerine yönelik tedbirler alınması mümkün olabilir mi?” diye sordu.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “2019 yılında CHP Giresun İl Genel Meclisi Üyeleri tarafından İl Genel Meclisi Başkanlığı’na Tirebolu Harşıt Vadisinde dere yatağından malzeme alınması ve dere tabanının 23 ile 35 metre düşmesine sebep olunduğunu, vadinin tahrip edildiği ve bu sebeple sel, afet risk raporu hazırlanmasına yönelik verilen önergesine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verilen yanıtı TBMM’de değerlendirdi.
Bakan Soylu, “Giresun ilimizde meydan gelen sel felaketinde menfezin çökmesi sonucu 5 Jandarma ve 1 operatörün şehit olması nedeniyle açılan soruşturmanın devam ettiği faaliyet gösteren kum ocaklarının İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen denetimleri sonucu 9 kum ocağının ruhsatının iptal edildiği, izinsiz kum ve çakıl alan kişi ve şirketlere yönelik 581 bin 835 lira 69 kuruş idari para cezası uygulandığı, sel afetinde çöken menfez ile ilgili Giresun İl Genel Meclisi tutanaklarının incelendiği ve CHP Meclis Grubunun önerisi veya önergesine rastlanılmadığını” söylemişti.
Yanıta tepki gösteren ve TBMM Genel Kurulunda söz alan Giresun Milletvekili Necati Tığlı yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Hatırlanacağı üzere Giresun’da yaşanan sel felaketinde menfezin çökmesi sonucu 5 jandarma ve 1 operatörümüz şehit olmuştu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri kum ve çakıl ocaklarının derelerdeki faaliyetlerini kontrol edemediği gerekçesiyle görevden alınmıştı. Yeni İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin kum, çakıl ocaklarına yönelik sıkı denetimleri sebebiyle siyasi baskıya maruz kaldığına yönelik ifadeleri var.
Sayın Başkanım, İçişleri Bakanının bu konu hakkında verdiğim önergeye verdiği yanıtta şaşırtıcı bir detayı sizinle paylaşmak istiyorum. Afet yaşanmadan menfez bölgesinde risk raporu hazırlanmasına yönelik İl Genel Meclisi Grubumuzun verdiği önergeyi nasıl yok sayabildiler anlaşılır gibi değil. Vali, İl Genel Meclisi Başkanı böyle bir önergeye rastlayamamış; işte önerge Kıymetli Başkanım. CHP Grubunun böyle bir önergesi yokmuş, çok yazık. Bu kafayla yeni felaket risklerine yönelik tedbirler alınması mümkün olabilir mi? Kesinlikle olamaz”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)