Güncel Siyaset

Milletvekili Tığlı; “Beş Ton Fındık Karın Doyurmuyor”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, fındık üreticisinin sorunlarını meclis gündemine örnekler vererek taşımaya devam ediyor. 

Milletvekili Tığlı; “Beş Ton Fındık Karın Doyurmuyor”

CHP’li Tığlı; “Bir üretici 50 dönümlük bir bahçede 5 ton fındık toplasa 1 sezon bekletse ve bugün 40 liradan satsa eline 200 bin lira geçer. Maliyetleri düştüğünde acaba elinde parası kalır mı karnını doyurabilir mi?” dedi.

“Artık Beş Bin Kilo Fındık Bile Karın Doyurmuyor”

Milletvekili Tığlı, fındık üreticisinin maliyet sorunlarını meclis gündemine taşıyarak TBMM Genel Kurulunda bir örnekleme vererek 10-15 yıl önce 5 ton fındık toplayan kişiye fındık ağası denildiğini örnekleyerek bugün gelinen nokta da bir üreticinin 5 ton fındık hasat etse bile karnını doyuramayacağını, para kazanamayacağını dile getirdi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın konuşması şu şekilde:

“Fındık üreticisi, gübre fiyatları çok yüksek olduğu için bu yıl gübre kullanamamış. Bahçe altı temizlemenin günlük yevmiyesi şimdilik 1.000 lira. 1.200 – 1.300 liraya kadar artması an meselesi.

Bu gidişle küçük bahçe sahibi olan üreticiler, verim kaybı ve rekolte düşüşüyle birlikte üretimden vazgeçer. AKP İktidarından önce 5 ton fındık üreten birisine fındık AĞASI denirdi. Bir an “varlıklı dediğimiz bu AĞA’nın 5 ton fındığını beklettiğini” düşünelim. Zaten iktidar ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin kalanını bekletin fiyat artacak demiyor muydu?

İş o fiyat arttı ve bugün 40 lira oldu. Ağanın 50 dönüm bahçesi olsa kazanacağı para 200 bin lira. Buradan Tarım Bakanına soruyorum. Bu AĞA maliyeti düşüp geriye kalan paranın tümünü 50 dönümlük bahçesine harcasa yeni sezonun üretim maliyetini karşılayabilir mi? Geriye kalan ile karnını doyurabilir mi?”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL