TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Şebinkarahisar Meryemana Manastır Kilisesini TBMM gündemine taşıdı…
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Meryemana Manastırının aslına uygun restore edilmediğini, kaderine terk edildiğini vurgulayarak, suyu akmayan, elektriği olmayan, kafesi kapalı olan, ulaşım sorunu yanında daha birçok hizmetin yetersizliği nedeniyle turizm rehberlerinde yer almadığını” söyledi.
Trabzon’da Sümela Manastırı Restorasyonuna büyük miktarda kaynak aktarılıp, özenle yenilendiğini hatırlatan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan, Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) Dönemi’ne ait, sarp kayaların oyulup binlerce yıldan bugüne taşınan bir miras olarak, ülkemizin en büyük doğal Manastırı’na da aynı özenin gösterilmesini istedi.
“FARKLI KÜLTÜRLERİN BİNLERCE YILLIK MİRASININ EV SAHİBİ”
Giresun Milletvekili Necati Tığlı Şebinkarahisar’ın, tarihte birçok devletin hâkimiyetine tanıklık etmiş, derin bir kültür ve uygarlık mirasına sahip olduğuna vurgu yaparak “Şebinkarahisar farklı dinlere mensup insanların yüzyıllarca hatta binlerce yıl beraber, kardeşçe yaşadığı bir kültüre ev sahipliği yapmıştır. Doğal ve kültürel güzelliklerinin yanında tarihi ve dini yapıtlarıyla inanç turizmi bakımından da değerli bir potansiyeli barındırmaktadır. Bu değerlerden birisi olan Meryem Ana Manastırı, 5’nci yüz-yılda Roma döneminde aynı Trabzon’da ki Sümela Manastırı gibi oyularak inşa edilen Hristiyanlığın ilk kutsal mekanlarından birisidir. İnanç ve ibadetlerine getirilen yasak ve baskılardan korkan Hristiyan din adamlarının 200 yıl boyunca burada gizlenerek ibadet yaptıkları tarihi kayıtlarda yer almaktadır”
Konuyu TBMM gündemine taşıyarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi sunan Tığlı, “Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) Dönemi’ne ait bu tarihi mirasın aslına uygun olacak bir şekilde restorasyon uzmanları tarafından inşa edildiğini düşünüyor musunuz? Projeyi hazırlayan, onaylayan, imzalayan kişiler bu konuda ne kadar uzmandı? diye sordu.
“Şebinkarahisar Meryemana Manastırı Açılmalıdır”
Yapılan restorasyon çalışmalarıyla 2014 yılında birinci derecede doğal ve arkeolojik sit alanı olan Meryemana Manastırının “ören yeri” ilan edilerek turizme açıldığının duyurulduğunu hatırlatan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle:
Manastırın resmi açılışı neden yapılmadı? Çevre düzenlemesi neden eksik bırakıldı? Manastırın temizliği ve güvenliği için beş yıldır neden personel görevlendirilmedi? Bölgeye ulaşımda yaşanan sorunların giderilmesi manastır ziyaretçilerinin bölgeye ulaşımı iniş-çıkış alanları gerekli konfora neden kavuşturulmadı? Eksikleri giderilerek resmi açılışı ne zaman yapılacak?
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı restorasyonu devam eden Taş Han’ın akıbetini de ayrı bir önergeyle Meclis gündemine taşıdı.
Tarihi Kale’nin kuzey eteğinde yer alan Taş Han, Bedesten, Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alıyor diyen Tığlı “1900’lü yıllarda Şebinkarahisar Tamzara’da dokunan meşhur kumaşların yurdun dört bir yanından gelen alıcılarla buluştuğu Taşhan ilçenin çulhacılık, dokumacılık ve nihayetinde tekstil merkezi olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer vererek restorasyon çalışmalarını sordu.
Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde yaşanan Ermeni isyanlarına kadar hizmet veren Taş Han’ın, tarih serüveninde sonuncusu 1961’de olmak üzere birçok büyük yangın, 1415 ve 1939’da büyük depremler gördüğünü, 1915 yılından, 1939 yılında ki Erzincan depremine kadar cezaevi olarak kullanıldığını hatırlatan Necati Tığlı Bakan Nuri Ersoy’a Taş Han’ın restorasyonu aslına uygun olarak gerçekleştirilmekte mi? Ne zaman hizmete açılacak? sorularını yöneltti.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)