Güncel

Milletvekili Necati Tığlı, Dere Yatağında Yapılan “Asfalt Plent Tesisi”ni TBMM Gündemine Taşıdı

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı Etbaşoğlunda faaliyete geçen ‘‘Asfalt Plent Tesisi’’ kaynaklı kirliliği şikâyet eden bölge sakinlerine cevap verilmediğini söyledi.

Milletvekili Necati Tığlı, Dere Yatağında Yapılan “Asfalt Plent Tesisi”ni TBMM Gündemine Taşıdı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Sıcak ziftin dumanı, yaydığı kimyasal koku ve tozun çevre sakinlerinin evlerinde oturmalarına engel olacak düzeye ulaştığını ifade eden vatandaşlarımız, tesisin yarattığı kirlilik neticesinde, zehirli hava soluyarak sağlıklı yaşam koşullarının yok edildiğini belirtiyor. Bununla ilgili farklı kurum ve kuruluşlara şikâyette bulunuyorlar, çözüm üretmek bir yana vatandaşlarımıza cevap bile verilmiyor” diyerek hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a hem de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlamaları istemiyle TBMM Başkanlığa soru önergesi verdi.
Dere yatağına müdahale edecek biçimde kurulan tesisten kaynaklı olarak, Aksu Irmağında olacak bir taşkının stat tarafında toprak kaymasına ve Aksu Mahallesi ve özellikle TOKİ Konutları kısmında taşkına sebep olma riskini de hatırlatan Tığlı, “22 Ağustos 2020’de yaşanan sel ve taşkında, kum, çakıl ocaklarının kontrolsüz faaliyetlerinin denetimlerinde yetersiz kalındığı ifade edilirken büyük kayıplar yaşadığımız Aksu Vadisinde ırmağın hemen kenarında faaliyet yürütecek bir Asfalt Plent Tesisine afetten dört ay sonra ÇED Gerekli Değildir kararıyla çalışma imkânı sağlanması, yaşanan acı tecrübelerden ve çevre tahribatından yeterince ders çıkaramadığımızın bir örneği niteliğinde” ifadelerine yer verdi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Necati Tığlı; “Yine Aksu Vadisi üzerinde Giresun Dereli yolu Barça Köyü sınırlarında, Ülper mevkiinde yer alan Giresun İl Özel İdaresine ait tesisinde yarattığı kirlilik sonucu Barça, Ülper ve Çavuşoğlu Köyleri başta olmak üzere bölgede yaşayan insanların sağlığını olumsuz etkileyecek oranda kirlilik yarattığına ilişkinde şikayetler olduğu ifade edilmektedir.
İnsan Sağlığı ve Tarım Alanları Tehlike Altında
Bu tesislerden kaynaklı kirliliğin, fındık üretimi, sebze, meyve tarımı, hayvancılık faaliyetleri açısından olumsuz bir seviyeye ulaştığı, tesise yakın çevrede yer alan köylerde yetiştirilen hayvanların artık yaylım yapamadığı ifade edilmektedir. Barça, Ülper ve Çavuşoğlu Köyleri, Esenbük Mahallesi, Aksu Mahallesi, Etbaşoğlu çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın bu konuda şikayetlerini ilettiği kurumlardan yanıt alamadıkları belirtilmekte” ifadelerine yer verdi.
Giresun İli sınırlarında Sıcak Asfalt Plent üretimi yapılan tesis sayısını, yerlerini filtre sistemlerinin yeterli olup olmadığını ve kaç kez denetlediğini soran CHP Milletvekili Necati Tığlı’nın önergesinde yer alan sorular şu şekilde:
Vatandaşlarımızdan yapılan şikâyet sayısı nedir? Şikayetlerle ilgili hangi iş ve işlemler yapılmıştır? Vatandaşlarımızın bu yöndeki endişelerine yönelik neden cevap verilmemiştir?
Valilik ÇED Gerekli Değildir Kararıyla faaliyet yürüten tesisin endüstriyel atık planı ve onayı bulunmakta mıdır?
Aksu Vadisi’nin denize yaklaşan kısmında dere içine duvar yapılarak alan kazanılıp dere yatağına müdahale edilerek böyle bir faaliyet yürütülmesini uygun buluyor musunuz?
Bu tesisin faaliyetleri Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından denetlenmiş midir?
Etbaşoğlu mevkiinde üretim yapan tesis ne kadar faaliyet yürütecektir? Başka bir yere taşınması mümkün mü?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL