Siyaset

Milletvekili Gezmiş, ‘Yaylalardaki Elektrik Sorunlarını’ Meclis’e Taşıdı

CHP Giresun Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Elvan Işık Gezmiş, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak yaylaların elektrik sorunlarını dile getirdi ve çözülmesini istedi.

Milletvekili Gezmiş, ‘Yaylalardaki Elektrik Sorunlarını’ Meclis’e Taşıdı

Yayla sezonunun başlamasına rağmen bu çağda halen elektrik olmadığını belirten Gezmiş; “Geçmişte imar affı kapsamında elektrik aboneliği sözü verilerek binlerce insandan milyonlarca lira alındı ama sözler tutulmadı” dedi.

Konuşmanın ardından Milletvekili Gezmiş, bu soruna ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yazılı cevaplaması için de önerge verdi.

Önergede şu ifadeler yer aldı;

Yaylacılık faaliyetleri Karadeniz Kültürü’nün ayrılmaz bir parçasıdır. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaylacılık faaliyetleri ve geleneği yüzlerce yıllık bir kültürel mirasın taşıyıcısıdır. Giresun ve ilçelerinde yer alan yaylalar 400’den fazla obaya ev sahipliği yapmaktadır. Vatandaşlarımızdan en fazla gelen taleplerden birisi, yayla evlerinin elektriğe kavuşturulmasıdır.

Yaylalarımızın elektrik sorununun İmar Affı ile çözüme kavuşturulacağı ifade edilmesine rağmen ardından geçen beş yılda yine olumlu bir sonuç alınamamıştır. Kaymakamlık ve dağıtım şirketlerine yapılan başvurular yasal engel ve mevzuatlar gerekçe gösterilerek geri çevrilmiştir.

18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren İmar Barışıyla Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar doğrultusunda milyonlarca konut ve ticari bölüm imar affından yararlandırıldı.

İktidar partisi mensupları mera, yayla alanlarının İmar Barışı kapsamında olduğuna dair açıklamalar yapmıştı. Yayla evleri, tarım, hayvancılık faaliyeti amacıyla kullanılan yapılar için başvuru teşvik edilmişti. Tapu ve yapı kullanım belgesi olmayan yayla evlerine İmar Barışı ile belirli bir ücret karşılığında kayıt belgesi düzenleneceği ardından elektrik dağıtım hizmetine erişimlerinin sağlanacağı ifade edilmişti. Elektrik dağıtım firmaları dahi imar barışı ile sorunun çözüme kavuşacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. Vatandaşlarımız yayla evleri ve diğer yapılar için binlerce başvuru yaparak milyonlarca lira para yatırmıştı.

Yaylamız şenlik, festival ve otçu göçü etkinliklerinin gerçekleştirildiği yaz aylarında on binlerce yurttaşımıza ev sahipliği yapıyor. Örneğin geçtiğimiz hafta Ağaçbaşı Yayla Şenliği gerçekleştirildi. Ağaçbaşı Yaylası’nda 1000 hanemiz bulunmaktadır. 3 ilçe 9 köyün yaylası Ağaçbaşı Yaylası yaz aylarında bir ilçe nüfusuna erişiyor, şenliğe yine binlerce kişi katılıyor. Bu yaylamız gibi birçok yayla elektrik hizmetine bir an evvel kavuşmak istiyor.

Konuya İlişkin Olarak:

1-Giresun’da yayla ve obalarımızda yer alan yapı sayısı nedir? Giresun yaylalarında İmar Başvurusu kapsamında yapı kayıt belgesi almak üzere kaç yapı için başvuru yapılmıştır? Kaçı elektrik hizmeti almak için Kaymakamlık ya da dağıtım şirketlerine başvuru yapmıştır?

2-Ülkemizde yüzlerce yıllık kültürel mirasın bir parçası, tarım ve hayvancılık faaliyeti yönünden ekonomik anlamda da önem taşıyan yaylalarımızda bulunan yapı ve evlerin yaşadığımız çağda elektrik altyapısı ve dağıtım hizmetine erişememiş olması sizce büyük bir eksiklik değil midir?

3-Seçimler öncesinde, yayla şenlikleri ve etkinliklerinde iktidar partisi milletvekilleri ve diğer mensuplarının elektrik hizmeti için verdiği sözlerin gereği neden yerine getirilmemiştir?

4-4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında ilgili kuruluşlardan alınacak tahsis belgesiyle elektrik altyapı, bağlantı ve abonelik taleplerinin karşılanması sağlanamaz mı?

5-Yayla, mera ve obalarımıza yasal mevzuatlar gerekçe gösterilip elektrik hizmeti götürülemediği ifade edilmektedir. Bu konuda yasal düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz? Diğer Bakanlıklar ve kuruluşlarla eşgüdüm halinde bir çözüm üretilmesi konusunda çalışma yürütülmekte midir?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL