Köşe Yazısı

İTTİFAK MESELESİNİN İZAHI

Saadet Partisi Erbakan’ın kurduğu o eski parti değil, çizgisinden savruldu. Hocam baksana CHP ile ortaklık yapıyor? Böyle düşünenler için basitçe izah edelim. Siyasette 1990’lardaki ideolojiler dönemi bitti, yüksek mühendisliğe dayalı..

İTTİFAK MESELESİNİN İZAHI

Saadet Partisi Erbakan’ın kurduğu o eski parti değil, çizgisinden savruldu. Hocam baksana CHP ile ortaklık yapıyor?

Böyle düşünenler için basitçe izah edelim. Siyasette 1990’lardaki ideolojiler dönemi bitti, yüksek mühendisliğe dayalı hizmet çağı başladı. 80’lerin sonunda Sovyetler Birliği çöktü, Demirperde ülkeleri dağıldı. Dünya AB’nin ve Amerika’nın merkezinde olduğu yeni bir küresel düzene geçti.

Bu yeni küresel düzeni Türkiye’de tesis eden de şimdiki iktidar oldu. AKP iktidarı ülkeye başkanlık sistemini dayattı. Küresel şirketlerin isteklerini anayasanın önüne geçirdi. Parlamentoyu işlevsiz kıldı. En önemlisi siyasal sistemi domine edip muhalefeti ötekileştirdi

Yani bugün ülkede var olan siyasal çarpıklık 21 yıllık AKP iktidarının eseridir. Ülkeyi iki farklı kampa ayırdılar ve ya bendensiniz ya da CHP’den, terör örgütlerinden dediler.

AKP 21 yıl yönettiği Türkiye’de Saadet Partisine hazineden 1 kuruş para vermedi. Saadet Partisine tavrı da tabelanızı indirin ve kayıtsız şartsız bize katılın, günahlarımıza ortak olun. Fatih Erbakan’ı Saadet Partisinin üzerine salıp genel merkezine el koydurttular.

Yetmedi her genel ve yerel seçimde Saadet Partisi’nin pankartlarını kesmek için özel timler kurdular.

Hani bazıları diyor ya, yazıklar olsun Erbakan Hocanın partisi CHP ile işbirliği yapıyor, diye. Bunu diyenler Türk siyaset tarihinden bihaberler. Geçmişte CHP ile MSP’nin koalisyon ortaklığı var. Hem de cumhuriyet tarihinin en verimli koalisyonu. Saadet Partisi’nin CHP ile birlikte siyaset yapıyor olması imanî bir konu değildir.

Bir ülkeyi ilgilendiren siyasetin ilkeleri ile ilgili ciddi bir konudur.

Bak bunu derken biz AKP’nin Fetö ile ortaklığını dillendirip bazılarını utandırmaya çalışmıyoruz bile. Saadet Partisi adına Millet İttifakına verdiğiniz oy CHP’nin hanesine yazılmaz. Sadece CHP ile ortak ilkeler çerçevesinde siyaset üretecek sorumluluk sahibi bir partiye oy vermiş olursunuz.

Saadet Partisi mevcut Millet İttifakı’nda siyaset yapma ilkelerinin ihlal edildiğine kanaat getirdiğinde ittifaktan ayrılır.

Bu durumda Saadet Partisine oy verenler ittifakın muhtemel hatalarına ortak olmazlar. Şayet Saadet Partisi ilkelerini çiğneyerek Millet İttifakında kalmaya devam ederse bu kez Millet İttifakı’na oy veren seçmenin oy verdiği partiye muhalefet etme ve onun üzerini çizme hakkı doğar. Buna da demokrasi diyoruz.

Kısacası Millet İttifakına verilecek oy; hangi parti ne oranda aldıysa sonuna kadar savunulacaktır. Kaldı ki Saadet Partisi’nin bu siyasî yapıda kilit rolü oynayacağı bile söylenebilir.

Siyasette % 5’lik tecrübeli bir partinin fonksiyonu % 30’luk bir kitle partisinin siyasi fonksiyonundan hiç de aşağı değildir. Yani gerçek politika sayısal bir olgudan çok partilerin ilkeleriyle ve ülke meselelerini çözme konusundaki ciddiyetiyle ilgili bir şeydir.

Yani AKP Fetö ile yıllarca ortaklık yaparken sorun olmuyor. AKP yıllarca kendisini yeren partileri bünyesine katarken herhangi bir sorun olmuyor. Ama Saadet Partisi CHP ya da herhangi bir parti ile politik işbirliği yaparken kötü oluyor. Aslında değişen Saadet Partisi değil. Ülkede değişen Harun gibi gelip Karunlaşan AKP iktidarıdır. Kendi siyasal varlığını bir ülkenin geleceği önüne koyan sorumsuz AKP iktidarıdır. Onun iktidarını uzatmak için çarpıklaştırdığı siyasal zemindir değişen.

Kibirli bir iktidarın kendinden olmayanları insan yerine dahi koymayışıdır. Aslında Saadet Partisi ile CHP’nin ortaklığı bir seçim işbirliği bile değildir. Bu ülkede normal bir seçim yapılabilmesi için gerekli şartları geri alma gayretidir. Ama sizde bu kadarını bile anlayacak akıl yok. Bu ülkedeki bütün mesele de sizin tanrılaştırdığınız bir iktidardan vazgeçemeyişiniz. O kadar ki o iktidar neden olduğu felâketlerle sizi cehenneme götürse bile buna razısınız.

Selam ve dua ile…

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL