CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı; “Üç ilimizde yalnızca 150 dönüm yaşlı fındık bahçesi yenilenecek, buna mı yanalım, verilecek desteğe mi?”
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın, Yaşlı Fındık Bahçelerinin yenilenmesi için sorduğu sorulara Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli cevap verdi.
“Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi 2021 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje 2021 yılı çerisinde Giresun, Ordu ve Trabzon İllerinde pilot olarak uygulamaya başlamıştır. Proje kapsamında Ordu, Giresun ve Trabzon İllerinde ilk etap da gönüllülük esasına göre belirlenen 150 dekar alanda örnek teşkil etmek üzere 30.000 fidan ile yenileme çalışmaları Kasım ayı içinde başlayacaktır” açıklaması yapan Pakdemirli’ye seslenen Necati Tığlı, “On yıldan uzun bir süredir hemen her kesimle birlikte Doğu Karadeniz’de 150 yıllık hatta bazı yerlerde 200 yıllık bahçelerin vakit geçirmeden yenilenmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Nihayet Bakanlık 6 yıl önce “Örnek Fındık Bahçeleri Projesi”ni hayata geçirdi. Giresun Tombul fındığının kaliteli ve yüksek verimli haliyle üretiminin devamı için üreticiye bahçe yenileme desteği verilmeli. Söylüyoruz, on yıl geçti, on yıl daha yaşlandı bahçeler, halen bekliyoruz. Fakat on yıldır sürekli yaşlı fındık bahçeleri yenileniyor diye propaganda yapabildiler. Sonuç bu mu? Görünen o ki dağ fare doğurdu” dedi.
“ Bakanlık Giresun Kalite Fındıktan Anlamıyor”
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “gönüllü olan çiftçilerin, bahçelerinin söküm, arazi tesviyesi, ağaç söküm işlemleri ve yeni bahçe tesisinde gerekli olan fidan çukurları, dikim için fidan, damla sulama sistemi boruları ve tank ücretsiz karşılanacak diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi eleştirirdi. Giresun fındığının diğer çeşitlere göre farkını kabul etmediler, bu sebeple korumayı, yaşatmayı düşünmediler ve bahçelerin yenilenmesi konusunda da devamlı oyalama yöntemine başvurdular. Giresun Kalite Fındıktan yeterli verim alamayan üretici daha fazla ürün alabileceği türlerle bahçesini yenilemeye çalışıyor.
Çakıldak dediğimiz tür gibi bizimle alakalı olmayan türleri tercih edip daha fazla ürün almak istiyor üretici, çünkü iktidarın Giresun kalite fındığa gereken değeri vermediğini biliyor. Zaten destekleme alımında düşük kalite fındıkla aynı fiyatı veriyor, üretici de haklı olarak kaliteli üretime değil daha fazla verim alacağı ürüne yöneliyor. Üç ilimizde yalnızca 150 dönüm yaşlı fındık bahçesi yenilenecek, buna mı yanalım, verilecek desteğe mi? Yaşlı bahçeleri yeniliyoruz deyip duruyorsunuz on yıldır, şimdi gönüllü çiftçimize destek sağlanacak diyorsunuz, her çiftçimiz gönüllü ne desteği veriyorsunuz bu mu destek? 150 dönüm yenilenecek üç ilde öyle mi? Bu üç ilde 400 bin hektar alanın 150 hektarı mı yaşlı, layık gördüğünüz yenileme destekleri de bunlar mı? Üreticinin elinde üç kilo çerezlik fındık kalmadı, şimdi fındık 35 lira oldu diye alay eden, on yıldır aynı kalan destekle övünen, onu da 500 bin fındık üreticisinin ÇKS kaydı yaptırabilen 62 bin’inin kaçı alabiliyorsa bununla övünen bir anlayıştan ancak bu beklenirdi” ifadelerine yer verdi.
Bakan Pakdemirli’nin Necati Tığlı’nın önergesine verdiği cevaplar şu şekilde: “Fındık üretiminde verim ve kalitenin artırılması için ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin sökülerek, araziye uygun yeni dikim sistemleri ile bölgeye ve rakıma uygun yüksek verimli, don zararına dayanıklı fındık çeşitleri ve tozlayıcılar kullanılarak yeni fındık bahçeleri tesis edilmesi amaçlanarak ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçelerinin yenilenmesine ilişkin proje hazırlanmış olup, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığına sunularak On birinci Kalkınma Planı çerçevesinde hazırlanan Fındık Bahçelerinin Rehabilitasyonu Projesi 2021 yılı yatırım programına alınmıştır. Proje 2021 yılı içerisinde Giresun, Ordu ve Trabzon İllerinde pilot olarak uygulamaya başlamıştır.
Proje kapsamında Ordu, Giresun ve Trabzon İllerinde ilk etap da gönüllülük esasına göre belirlenen 150 dekar alanda örnek teşkil etmek üzere 30.000 fidan ile yenileme çalışmaları Kasım ayı içinde başlayacaktır. Yenileme çalışmalarında gönüllü olan çiftçilerimizin ekonomik ömrünü tamamlamış olan bahçelerinin söküm, arazi tesviyesi, ağaç söküm işlemleri gibi ihtiyaçları ve yeni bahçe tesisinde gerekli olan fidan çukurları, dikim için fidan, damla sulama sistemi borular ve tank) ücretsiz olarak karşılanacaktır. Trabzon ve Ordu İllerimizde İl Müdürlüklerimiz koordinasyonunda eğimli arazilerde teraslama yapılarak yöreye uygun çeşitlerle yeni fındık bahçeleri tesis edilmiştir.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)