Güncel Sağlık Yerel

Girişimsel Radyoloji Birimi 5 Yaşında!

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği Girişimsel Radyoloji Ünitesinin 5. kuruluş yıldönümü kutlandı.

Girişimsel Radyoloji Birimi 5 Yaşında!

Kutlamaya; İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Destek Hizmetleri Başkanı Mehmet Şahin, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ünal Özek, GRÜ Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Berkan Şahin hastane başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı, birim sorumlusu Doç. Dr. Tümay Bekci ile hastane ve sağlık müdürlüğü idari birim yöneticileri ve öğretim üyeleri katılım sağladı.

Etkinlikte hastane bünyesinde özellikli işlemlerin yapılabildiği Girişimsel Radyoloji ünitesinin varlığının il dışına hasta sevklerinin önüne geçtiği vurgulandı ve üniteyi geliştirmeye yönelik adımların istişaresinde bulunuldu.

Birim hakkında bilgilendirme yapan birim sorumlusu Doç. Dr. Tümay Bekci;
“Girişimsel Radyoloji, tıpta pek çok alanda tanı ve tedavi amacıyla uygulanan teknikleri içeren radyolojinin bir alanıdır. Hastaya genellikle lokal anestezi uygulanarak; çok küçük yollarla (iğne deliği küçüklüğünde) vücuda girilerek gerçekleştirilen tanı ve tedavi yöntemlerini içeren girişimsel radyoloji, hastalıkların eskiye oranla çok daha basit müdahalelerle, açık operasyonlar ve teşhis amaçlı cerrahi uygulamalara gerek kalmaksızın tedavi edilebilmesini ve hastalık hakkında daha net bilgi elde edilmesini sağlar. Tanı ve tedavide anjiyografi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri en sık kullanılan girişimsel radyoloji uygulamalarıdır. Girişimsel Radyoloji branşında uzmanlaşmış hekimler tarafından, kalp damarı dışında anjiyo ile yapılan tüm damar tedavilerinde (tıkanma, balonlaşma, kanama gibi) uygulanabilir.” dedi. Birimin kuruluşu ve devamlılığında katkıları bulunan Sn. Prof. Dr. Zafer Ünsal Coşkun ile Radyoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alptekin Tosun’ a da katkıları için teşekkür ederim” diyerek sözlerine devam etti.

Kesisiz ve Ameliyatsız Uygulamalar

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde 5 yıl önce kurulan Girişimsel Radyoloji Ünitesi kesisiz ve ameliyatsız uygulamalar yapan, yüksek ve ileri teknolojinin kullanıldığı girişimsel radyoloji yöntemiyle hastalar çoğunlukla anestezi uygulanmadan yapılan tedavi sayesinde gün içinde taburcu edilebiliyor.

Komplikasyonlar Azalıyor

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi öğretim üyesi ve Girişimsel Radyoloji Departmanı Birim Sorumlusu Doç. Dr. Tümay BEKCİ, Girişimsel radyolojik işlemlerin vasküler (damarsal) ve nonvasküler (damar dışı) işlemler olarak iki ana gruba ayrıldığını belirterek, “Hastanemizde vasküler işlemleri anjiyo ünitesinde, damar dışı işlemleri ise ultrason, tomografi gibi son model tıbbi cihazlarla yapıyoruz. Girişimsel radyoloji vakalarının temel özelliği;  milimetrik bir cilt yarasından girilerek işlemleri yapılması ve ciltte iz bırakmamasıdır. Çoğu hastamızda anestezi gerekmiyor, aynı gün taburcu olabiliyor. Girişimsel radyolojide tüm işlemler görüntüleme cihazları ile yapıldığı için komplikasyonlar azalırken işlemin etkinliği de artıyor” ifadelerini kullandı.

Kanserle Mücadelede Tanı ve Tedavide Etkili Yöntem

Dr. Bekci, yöntemin özellikle karaciğer, akciğer, pankreas ve böbrek kanserlerinin tedavisinde etkili olduğunu vurgulayarak, “Onkoloji hastalarının tanı ve takibinde önemli rol oynayan radyoloji kliniğimiz tümör tedavisinde de etkin rol almaktadır. Ablasyon dediğimiz yöntemde özellikle karaciğer tümörlerinde ciltten girerek tümör hücrelerini yakarak veya soğuk ajanlarla öldürüyoruz. Bu tedavi yöntemi ameliyatla yapılan işlemlere denk sonuçlar vermektedir. “dedi.

Özel Üretilen Malzemeler

Eskiden beyin ameliyatlarıyla tedavi edilen beyin damar hastalıklarının artık kapalı yöntemle damar içerisinden özel üretilen malzemelerle girişimsel radyoloji biriminde yapıldığını ifade eden Dr. Bekci, “Bunların dışında ultrasonografi veya tomografi eşliğinde yumuşak doku (tiroid, lenf nodu, karın içi kitle), karaciğer, böbrek biyopsileri; safra yolları tıkanıklığında safra yolu drenajı veya stentleme işlemi, üriner sistem darlıklarında üriner sistem drenajı ve stentlenmesi, abse drenajı; kalıcı veya geçici venöz kateter yerleştirilmesi, port kateter takılması, parasentez(batın içi sıvı boşaltılması), torasentez(akciğer zarları arasındaki sıvı boşaltımı) işlemlerini günlük pratiğimizde sürekli yapıyoruz” diye konuştu.

Sayılı Merkezde Yapılıyor

Hastanede 5 yıllık süre zarfında 10 binden fazla hastaya Girişimsel Radyoloji ile tedavi uygulandığını söyleyen Dr. Bekci, “Girişimsel radyoloji Türkiye’de sayılı merkezde yapılıyor. Kliniğimize Giresun ili yanında çevre illerden de birçok hasta gelerek tanı ve tedavi imkanı bulmaktadır. Yaptığımız işlem yelpazesi kliniğimize Sağlık müdürlüğü ve Başhekimliğimizin Bakanlık nezdindeki girişimleri neticesinde kazandırılacak olan MR füzyon biyopsi cihazı ve DSA cihazının kazandırılmasıyla artarak devam edecektir.  Girişimsel radyoloji polikliniğimiz hafta içi her gün hizmet vermekte olup hastalarımızı beklemekteyiz ” şeklinde konuştu.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL