Güncel

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, Fındık Üreticileri İçin Destek İstedi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık hasat sezonunda verim ve kalite kaybına uğramamak adına üreticilere destek verilmesini istedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, Fındık Üreticileri İçin Destek İstedi

Karan, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, 2021 yılı fındık sezonunu değerlendirdi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatı olan 27,5 lira dışında serbest piyasada fındığın ortalama 23-24 liradan işlem gördüğünü aktaran Karan, son günlerde dolar kurundaki artışa bağlı olarak bu fiyatın 37 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.
Karan, dolar kurundaki hareketliliğin fındık fiyatını olumsuz etkilediğini belirterek, “Hafta başı serbest piyasada 37 liraya kadar alıcı bulan fındığın fiyatı bugün hızlı bir düşüşle 30 liraya geriledi. Bir gün içerisinde fındık fiyatının 7 lira birden değer kaybetmesi normal bir durum değil. 3 dolarda baz alacak olursan en kötü fındık fiyatının bugün 39 lira olması gerekiyor.” dedi.
Dünya fındık üretim ve ihracatının lideri olan Türkiye’de son yıllarda verim ve kalitenin ön plana çıktığına işaret eden Karan, şunları kaydetti:
“Daha fazla ve kaliteli fındık üretimi için başlatılan çalışma ve projeler fahiş fiyatlara ulaşan girdi maliyetleri karşısında askıya alınabilir. 500 liraya kadar yükselen gübre fiyatları karşısında geleneksel yöntemle üretim yapan üreticilerimiz dahi bu sene bahçesine ne kışlık ne de yazlık gübre atabilir. Ne kadar karanfil açarsa açsın, püskül gibi fındık doğumu olsun, eğer ürün gübre ile desteklenmezse, zamanında zararlılarla ilaçlı mücadele yapılmazsa hasada kadar dalın ucundaki ürününün üçte biri kaybolur gider, bu da rekolte miktarına eksi olarak yansır. Giresun Ziraat Odası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza sesleniyoruz, fındık hasat sezonunda verim ve kalite kaybına uğramamak adına bir seferliğine mahsus üreticilere verilen alan bazlı gelir desteği ile mazot ve gübre desteğine ilaveten dönüm başına 300 lira destek ödemesi yapılmalı.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL